Index Vakbarát Hírportál

Rengeteg új fajt és kórokozót fedeztek fel Magyarországon

2021. január 20., szerda 21:39

Számos új fajt fedeztek fel világszinten elsőként az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (ATK NÖVI) kutatói, miközben Magyarországon is úttörőként mutattak ki több kártevőt és kórokozót − adta hírül az MTI.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) szerdai beszámolója szerint az ELKH ATK NÖVI-nek mindig jelentős szerepe volt az újonnan megjelenő kórokozók és kártevők kimutatásában, amely egyúttal az ezek elleni védekezés első lépcsőfokának tekinthető.

A beszámoló szerint a NÖVI kutatói által 2020-ban Magyarországon elsőként kimutatott növényi vírusokat és fitoplazmákat, ízeltlábú és puhatestű kártevőket, valamint a kutatók által a tudomány számára első alkalommal felfedezett vírus-, csiga-, pajzstetű- és atkafajokat mutatja be. A beszámoló szerint

2020-ban nagyszámú, mintegy harminc, a tudomány számára eddig ismeretlen fajt fedeztek fel a kutatók, elsődlegesen nemzetközi együttműködések keretében.

Egy eddig ismeretlen pajzstetűfajt is felfedeztek és leírtak Peruból. Az atkák tanulmányozása alatt pedig nyolc, eddig nem ismert fajt fedeztek fel a kutatók Afrikában.

Rovatok