Index Vakbarát Hírportál

Több évtized kell, hogy élet költözzön a Ráckevei-Duna-ág medrébe

2021. január 20., szerda 18:52

Néhány héten belül megindulnak a munkálatok Szigetszentmiklósnál a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágnál. Még tavaly decemberben két alkalommal is hatalmas mennyiségű, összesen több mint 10 köbméter olaj került a lefolyócsatornába.

Most a kárelhárítást követően, februárban kezdődik a rekultiváció, azaz az eredeti állapot visszaállítása. 

– számolt be a fejleményekről Pfeifer Rikárd, polgári természetőr. 

A tervek szerint első lépésként mederiszapot fognak beszivattyúzni a területre, amelyet különböző technológiával kezelnek, hogy mihamarabb beinduljon a biológiai élet.

Ennek ellenére olyan soha nem lesz, mint amilyen volt. Egy úszóláp ismételt kialakulásához 50–100 évre lenne szükség 

– hívta fel a figyelmet Pfeifer Rikárd. A változás azonban néhány éven belül már felfedezhető lesz, fogalmazott a természetőr.  

20-30 ÉV MÚLVA KÖZEL AZONOS LESZ AZ EREDETI ÁLLAPOTTAL, SŐT 3-4 ÉV ELTELTÉVEL A TERÜLET BEZÖLDÜL. DE AZ AZ ÉLETKÖZÖSSÉG, AMI OTT VOLT, MÁR SOSEM FOG KIALAKULNI.

A természetőr számára érthetetlen, hogy a használt olaj elszállítására a több éve jól kidolgozott rendszer miért nem felelt meg a természetkárosítóknak.

Tájékoztatása szerint a fáradt olajat ingyen átveszik, azonban a leadónak igazolnia kell, hogy hivatalosan vásárolta meg a nyersanyagot. Így a természetőr feltételezi, hogy 

a csatornába öntött olaj nem hivatalos helyről származhatott. 

Mint ahogy arról többször is beszámoltunk, tavaly december 12-én telefonos lakossági bejelentés nyomán értesült a vízügy arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyójánál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak. Az önkormányzati kezelésben lévő csatorna a Ráckevei (Soroksári)-Dunába torkollik.

A szennyezés közel kétezer négyzetméteres területen pusztította el a védett úszólápot és a parti növényzetet. A szakemberek szerint Magyarországon ez az elmúlt évtizedek legsúlyosabb olajszennyezése.

Szendőfi Balázs halkutató személyesen látogatott ki a helyszínre, és drónfotókat készített az érintett Duna-szakaszról és a nádasról:

Az egyik fő probléma az, hogy a szennyezés egy ökológiailag igen értékes természeti úszóláphoz tartozó nádast ért. A másik pedig az, hogy a szennyeződés továbbterjedését csak úgy lehet megakadályozni, ha az érintett úszólápi talajt és a rajta lévő nádast kitermelik és elszállítják.

Maradt még fáradt olaj

Ilyen nincs és mégis van!!!!

Ilyen  és még dühösebb módon is reagáltak az egyik közösségi oldal hozzászólásaiban, amikor december 30-án újabb szennyeződést találtak a szakemberek. Még szinte alig végeztek az első kárelhárítási munkálatokkal   Szigetszentmiklóson, amikor a Tebe sor csapadékvíz-elvezető csatornájának torkolatánál újabb adag szennyeződést találtak. Ezúttal a torkolattól 5 kilométerre engedték bele az olajat a csatornába, körülbelül 3 köbméter mennyiséget. Az azonnali beavatkozásnak köszönhetően a szennyeződés az élővízbe nem jutott ki.

A vizsgálatokból kiderült, hogy a csatornába került szennyező anyag főként motorolajat, kisebb mennyiségben gázolajat tartalmaz.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint környezetkárosítás bűntett gyanúja miatt folyik nyomozás.

Budapest rendőrfőkapitánya az ügyben külön nyomozócsoportot hozott létre, illetve a nyomozást területi hatáskörbe vonta, amelyben a Nyomozó Főosztály jár el.

A rendőrfőkapitány nettó kétmillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki, amelyhez a lakosság is csatlakozott, így

a nyomravezetői díj már 12 millió forint közelében jár.

(Borítókép: A Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágon történt olajszennyezés helyszíne Szigetszentmiklóson 2020. december 17-én. Fotó: Máthé Zoltán/MTI)

Rovatok