Index Vakbarát Hírportál

A kínai jegybank lesújtana az online fizetési piac monopóliumaira

2021. január 21., csütörtök 14:14

Új, szigorúbb szabályozást vezetnének be a nem banki digitális fizetési szolgáltatók piacán. Az intézkedés az Ant Group és a Tencent duopóliumát veszi nyomás alá – a javaslat elfogadása esetén ugyanis automatikusan eljárás indulna ellenük.

A Kínában tavaly óta szélesebb körű monopóliumellenes hatósági kampány részét képezi a nagy népszerűségnek örvendő digitális pénzügyi szolgáltatások megrendszabályozása. Az Ant Group és a Tencent terjeszkedésének eddig semmi sem szabott határt.

Az új szabályozás meghatározza „a piaci dominancia” határait, amelyek átlépése a hatóság fellépését vonja maga után. Ez a határ egy cég esetében a piaci részesedés fele, két cégnél a piac kétharmada, három szolgáltatónál a piac háromnegyede. Tízszázalékos piaci részesedés alatt ugyanakkor már nem indítanak antitröszteljárást.

Az iResearch tavaly nyári piackutatása szerint az Ant Group a kínai online fizetési piac 55,6 százalékát uralta, míg a Tencent 38,8 százalékot. A Jack Ma által alapított, korábban Alipay néven ismert Ant Group így duplán sértené az új szabályokat.

Mint ismert, Kína leggazdagabb embere, Jack Ma tavaly ősszel hónapokra eltűnt, és csak a napokban került elő, miután nyilvános beszédben bírálta a kínai kormányt.

Rovatok