Index Vakbarát Hírportál

Eladják Napóleon beszámolóját az austerlitzi csatáról

2021. január 21., csütörtök 13:08

Árverésre bocsátják január végén Bonaparte Napóleon száműzetésben írt beszámolóját az 1805-ös győztes austerlitzi csatáról – adta hírül az MTI. A 74 oldalas kéziratot Napóleon maga diktálta Szent Ilona szigetén hűséges segédjének, Henri-Gatien Bertrand tábornoknak, és számos javítást eszközölt rajta, kihúzott szavakat és kézzel hozzáírt megjegyzéseket a margóra.

Az austerlitzi csata, azaz a három császár csatája Napóleon legnagyobb győzelmeinek egyike volt az Orosz- és a Habsburg Birodalom egyesített hadereje ellen 1805-ben. Napóleon beszámolója felöleli a csata előkészületeit, magát az ütközetet, és tartalmazza a Bertrand által rajzolt csatatervet is. Napóleon nem egyes szám első személyben ír magáról, helyette „a császár mondta” megjegyzést használta. A száműzött uralkodó részletezte az összes alkalmazott taktikát ellenfelei meggyőzésére arról, hogy a francia haderő gyenge.

A kézirat árverését Napóleon halálának kétszázadik évfordulója alkalmából tartja az Arts et autographes galéria, amely január 27. és 30. között bemutatja a dokumentumot.

A kikiáltási ár egymillió euró.

A kézirat már az 1970-es évek óta a galéria tulajdonában van, Jean-Emmanuel Raux, a galéria tulajdonosa Bertrand örököseinek dokumentumai között találta meg egykoron.

Rovatok