Index Vakbarát Hírportál

Mától a Google helyett a DuckDuckGo a barátod?

2021. január 24., vasárnap 13:37

Először haladta meg a napi 100 milliót a keresések száma az eddig nagyrészt ismeretlen DuckDuckGo nevű keresőn – írja a SlashGear.

A Google-hoz, a Facebookhoz és az Amazonhoz hasonló techóriások sokak által kifogásolt adatgyűjtési és -kezelési módszerei miatt egyre többen keresnek alternatívákat a számítások szerint több mint 80 százalékban a Google által uralt keresők piacán. Ezek egyike a 2008-ban indult DuckDuckGo, amelyen január 11-én 102 251 371 keresést indítottak, először 100 millió felettit a 2008-ban indult cég történetében. A DuckDuckGo előnye, hogy jelentősen korlátozott mértékben gyűjt adatokat felhasználóiról, és ezeket is kizárólag anonim módon. Nem őrzi meg például az IP-címet vagy egyéb olyan adatot, amely alapján a felhasználó azonosítható lenne. 

A jelentős növekedés ellenére a DuckDuckGo kereséseinek száma még mindig eltörpül a Google napi ötmilliárdjához képest. Utóbbi szám azért is érdekes, mert a transzparenciával kissé hadilábon álló IT-óriás következetesen visszautasítja számai közlését, az érték a Kenshoo és a Hubspot Blog becslései alapján lett meghatározva.

A DuckDuckGo honlapján közzétett ábra jól mutatja a biztonságosabb keresést ígérő motor iránti érdeklődés növekedését.

Azért fordulnak egyre többen hozzánk, mert vigyázni akarnak a privát szférájukra, jó hírünk szájról szájra terjed. Az emberek egyre gyakrabban keresik a megfigyelésre alapuló techipari modell alternatíváit

– mondta Kamyl Bazbaz, a DuckDuckGo kommunikációért felelős alelnöke a USA Todaynek. 

Rovatok