Index Vakbarát Hírportál

Fiús nagymama lesz a Nobel-díj-várományos magyar kutató

2021. január 26., kedd 17:42

Gyermeket vár a koronavírus elleni harmadik generációs vakcina kifejlesztésében kulcsszerepet játszó magyar biokémikus, dr. Karikó Katalin lánya – tudta meg a Ripost

A Kisújszálláson született, Szegeden diplomát szerzett biokémikus felfedezése alapján készült el több koronavírus elleni vakcina, így a Pfizer-BioNTech oltóanyaga. Karikó Katalin az egyetem elvégzése után a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kezdett el dolgozni, majd az Egyesült Államokban teljesedett ki a kutatómunkája: a világon elsőként engedélyezték az általuk kifejlesztett vakcinát, ezzel a tavalyi év legnagyobb tudományos sikerét érték el, sokak szerint az idei orvosi Nobel-díj legnagyobb esélyesévé lépett elő.

Karikó Katalin Szegeden ismerte meg a férjét, Francia Bélát, itt kötött házasságot és itt született meg a kislányuk, Zsuzsanna is, aki később az Egyesült Államok színeiben kétszer lett olimpiai bajnok. Zsuzsanna férje Ryan Amos építész, projektmenedzserként dolgozik. Francia Zsuzsanna karácsonykor egy különleges fotóval üzente meg az Instagramon, hogy férjével máris babát várnak.  Karikó Katalin lányának legfrissebb bejegyzése pedig arról árulkodik, hogy kisfiút hord a szíve alatt.

Karikó Katalin számára azonban a Nobel-esélynél is nagyobb örömet jelent, hogy idén megtapasztalhatja,  milyen nagymamának lenni.

Karikó Katalin magyarországi programjairól nem sokat tudni, de úgy tűnik a tudós május 21-én Szegeden lesz, hogy átvegye a város díszpolgári címét, amelyet Botka László polgármester ad majd át.  

Rovatok