Index Vakbarát Hírportál

Biden elektromosítaná Amerika állami járműflottáját

2021. január 27., szerda 13:55 | aznap frissítve

Az Egyesült Államok új elnöke Joe Biden hétfőn rendeleti úton elindította az állami hivatalok flottájának elektromosítását.

Nem csekély programról van szó, a léptékére a 2019-es adatokból következtethetünk, amikor – az amerikai postával együtt – 645 ezer jármű állt a szövetségi hivatalok rendelkezésére, ebből 224 ezer személygépjármű és 412 ezer teherjármű.

Az intézkedés a Made in Amerika program része, aminek egyik célja, hogy egymillió munkahely létesüljön az amerikai autóiparban.

A szövetségi kormánynak hatalmas járműflottája van, ezeket olyan tiszta elektromos járművekre cseréljük, amiket amerikai munkások gyártottak itt, Amerikában

 – fogalmazott Biden.

A programot hátráltathatja, hogy az állam tartós bérleti konstrukcióban használja a járművek egy részét, továbbá hogy jelenleg hiányzik az ilyen járműtömeget kiszolgáló töltőinfrastruktúra.

Jelen állás szerint nem az úttörő elektromosautó-gyártó Tesla lesz a csereprogram fő nyertese, ennek oka, hogy Biden olyan gyárakat részesít előnyben, ahol van szakszervezet, és a Tesla nem ilyen. Hátszelet kaphat viszont az elektromos járművek gyártásába most beszálló Ford és a General Motors. 

Rovatok