Index Vakbarát Hírportál

Gépekkel fordítanák vissza a klímaváltozást

2021. január 28., csütörtök 16:21

A Kaliforniai Egyetem jóvoltából csütörtökön megjelent tanulmány szerint a klímaváltozás kezelésére legoptimálisabban alkalmazható megoldást a szén-dioxidot közvetlenül levegőből kivonó rendszerek (direct air capture, DAC) telepítése és mihamarabbi alkalmazása jelenti.

A DAC-technológia beszívja a légköri levegőt, majd kémiai reakciók sorozatával kivonja belőle a szén-dioxidot, miközben a maradék levegőt visszavezeti a környezetbe. Ezt csinálják a növények és a fák mindennap, miközben fotoszintetizálnak. A DAC azonban sokkal gyorsabban, kisebb területen és tiszta, sűrített formában „köti meg” a szén-dioxidot, amelyet aztán a föld alatt tárolhatnak, vagy újrafelhasználhatnak.

A gép fő része egy légkontaktor, ipari hűtőtornyok mintájára tervezett szerkezet, amelybe hatalmas ventilátorok levegőt húznak be. Belül a levegő vékony műanyag felületeken halad át, amelyeken kálium-hidroxid-oldat folyik. Ez a nem mérgező oldat kémiailag megköti a szén-dioxidot, és később hasznosítható.

Mennyi az annyi?

Brit Kolumbiában (Kanada) 2015-ben elindítottak egy kísérleti üzemet, ahol naponta egytonnányi szén-dioxidot szűrnek meg DAC-rendszerrel. 

Egy 2015–2018 között itt végzett gazdasági tanulmány eredménye szerint a rendszer napi üzemeltetése 94 és 232 dollár közötti összegbe kerül – ennyibe kerül tehát egytonnányi szén-dioxid megkötése az építési költségeken kívül.

Távlatok

A tervek szerint 2025-ben indulna nagyüzemben a direkt szén-dioxid-kivonás, és 2050-ig 2,2-2,3 gigatonna begyűjtése a cél. A 2050 és 2075 közötti időszakban már 13–20 gigatonnával terveznek. 

2025 és 2100 között összesen 570–840 gigatonna szén-dioxidtól szabadítanák meg a légkört, ezzel megállítanák a globális hőmérséklet-emelkedést.

Rovatok