Index Vakbarát Hírportál

Aki számlál, ne riassza fel a nappalozó baglyot

2021. január 28., csütörtök 17:33

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával országos, évenként megismételt erdei fülesbagoly (Asio otus) telelőhely felmérést hirdet, amiben bárki részt vehet – közölte a egyesület.

Tavaly ezt az állatot választották egy internetes szavazáson az év madarának, ami most ismét reflektorfénybe kerül.

Az MME egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, általános és középiskolák részvételére is számít. Az egyesület arról is informál, hogy az idei 

szinkronszámlálás időpontja január 29. és február 1. között lesz.

Az egyesület kéri a számlálásban részt vevőket, hogy tartsák szem előtt a madarak nyugalmát, illetve ne csoportosan végezzék a tevékenységet és legyenek a lehető leghalkabbak.

Ha azt tapasztaljuk, hogy az addig békésen, felborzolt tollal pihenő baglyok a testükhöz lapított tollakkal (ilyenkor a madarak vastagsága a felére-harmadára csökken), felmeresztett tollfülekkel kezdenek figyelni, húzódjunk még hátrább. Így tudjuk elkerülni, hogy a nappalozó baglyok megriadva felrepüljenek. Ha ez mégis megtörténik, hagyjuk ott a helyszínt, hogy a madarak néhány kör megtétele után vissza tudjanak ülni 

– írják MME oldalán.

A madárvédők elmondják, hogy Magyarországon a telelőhelyeken többnyire néhány vagy néhány tucat madár látható, a százas példányszám már ritka. 

Ezért is elképesztő, hogy Magyarország bagoly „fővárosában”, Túrkevén, illetve a szomszédos Kisújszálláson a telelő erdei fülesbaglyok száma az ezer példányt is meghaladhatja.

A továbbiakban beszámolnak a telelőhely felmérés részleteiről és arról is, hogy hol és hogyan lehet jelentkezni rá.

Rovatok