Index Vakbarát Hírportál

Robert Downey Jr. tényleg Vasember akart lenni, de most mégis egész mással foglalkozik

2021. január 30., szombat 12:41

Bár a filmvásznon látható alteregója, Tony Stark ambícióira, az AI- és robotikakutatásra törekedett Robert Downey Jr., most mégis korunk egy másik izgalmas és egyben égető problémája: a klímaváltozás a célpontja.

Robert Downey Jr.-t nagyon sokan az általa alakított Marvel-szuperhőssel, a Vasemberrel azonosítják, aki civilben nem más, mint Tony Stark IT-mogul és befektető. A színész most arról beszélt a BBC Tech Tent nevű podcastjéban, hogy ki akar végre lépni minden tekintetben a Bosszúállók kalandjainak kitalált világából, és szupergonoszok helyett 

a bolygót fenyegető valós veszélyekkel: a klímaváltozással akar foglalkozni.

Az 55 éves filmsztár erről így mesélt:

Már nem vagyok gyerek. És nagyon szeretnék olyan dolgokkal foglalkozni, amelyek szerintem fontos és érdekes problémák, és javíts ki, ha tévedek, de nem ez a téma, amely most abszolút aktuális?

Downey ezért a Footprint Coalition befektetési alapot hozta létre, amely megpróbálja megtalálni és támogatni a gyorsan növekvő zöldtechnológiai vállalkozásokat. Szerinte szerepének nagy része arról fog szólni, hogy színészi készségeit felhasználva meséljen a közösségi médiában az érte rajongó uszkve 100 millió embernek a klímaváltozásról és arról a technológiáról, amely képes azt legyőzni.

Néhány évvel ezelőtt rájöttem, hogy igen széles rajongói közönséget gyűjtöttem össze – azt hiszem, manapság „követőknek” hívják őket. És úgy tűnik, hogy amikor olyan videókat teszek közzé, ahol éppen táncolok az alpakámmal, az nem igazán mozgatja a közbeszédet erről az egzisztenciális fenyegetésről.

A kaliforniai otthonában felvett videójában elmondta, akkor ébredt rá, hogy a klímaváltozás mit jelent, amikor a 2018-as malibui tűzvész őt és környezetét is sújtotta.

A saját locsolócsővemmel próbáltam segíteni a szomszédomnak, hogy ne veszítse el a házát a lángokban. Nem ehhez voltunk szokva Kaliforniában a 80-as vagy a 90-es években.

A Footprint Coalition alap már számos zöldvállalkozásba fektetett be, köztük a Cloud Paperbe – mely cég bambuszból készít WC-papírt, és amelynek célja egymilliárd fa megmentése –, valamint az Ynsectbe, amely 

az őrleményférgeket műtrágyává és más termékekké alakítja át.

A Vasembert (Tony Starkot) tíz Marvel-filmben játszó hollywoodi sztár saját bevallása szerint eredetileg azt tervezte, hogy majd az AI-re és a robotikára összpontosít – csakúgy, mint kitalált karaktere. Most viszont arról beszél, hogy olyan területekkel foglalkozik inkább, mint a közlekedés, az energia és a fogyasztási cikkek.

Igazi kihívások

A zöldtechnológiai beruházások világa zsúfolt terület, és bár az USA-ban rengeteg ötlet felmerült már, amely egy ideig vonzónak tűnt, végül ezek mégsem tudnak megvalósulni, mert pénzügyileg nem térülnek meg. Az Egyesült Államokban zajló vita a klímaváltozásról amúgy is megosztja az embereket, sok politikus és szavazó sem győződött meg arról, hogy a fenyegetés valós.

Downey tudomásul vette, hogy „ez egy igazi kultúrharc”, és bevallása szerint még emlékszik arra, hogy amikor megjelent az eredeti Vasember-film,

minden konzervatív barátom arról beszélt, hogy  tényleg megmutattam ezeknek a baloldaliaknak, míg a liberálisok meg azért ujjongtak, hogy a jobboldaliakat ekéztem benne.

Meg akarja találni annak a módját, hogy áthidalja a két oldal közti szakadékot.

Közös történelem

A BBC újságírója Downey-t Elon Muskról is faggatta, hiszen sokan Elon Muskot a valódi Vasembernek kiáltották ki, de a színész róla nagyon óvatosan beszélt.

Nagyon érdekes közös történelmünk van. Nagyon tisztelem Elont. De egy ideje már nem igazán beszéltem vele

– állítja. Hozzátette azért, hogy 

Elon Musk néha gondolkodhatna is, mielőtt megszólal.

A filmsztár válaszolt arra is, konkrétan mit akar elérni az alapjával. Azt reméli, hogy az általa támogatott vállalkozások egy része olyan technológiát fog előállítani, amely valódi hatást gyakorol a világra.

Jó érzés tudni, ha ebben nekem is van egy kis részem.

Rovatok