Index Vakbarát Hírportál

Mi lesz a covidosok spermájával?

2021. január 30., szombat 15:58

A Covid–19 súlyos esetei befolyásolhatják a férfi spermájának minőségét és ezáltal a termékenységet is – derül ki egy új tanulmányból, amelyet csütörtökön tettek közzé a Reproduction folyóiratban. 

Ez az első, közvetlen bizonyítékot szolgáltató vizsgálat a koronavírussal és a termékenységgel kapcsolatban, adta hírül a CNN. Más szakértők

ugyanakkor szkeptikusak a következtetésekkel szemben,

és óvatosságra intenek a kutatási eredmények túlzott általánosításával kapcsolatban.

„Erős óvatosságra van szükség azzal a megállapítással szemben, hogy adataik azt mutatják, a Covid–19-fertőzés a férfireproduktivitás jelentős károsodását okozza. Valójában csak összefüggéseket mutatnak” – mondta Allan Pacey, a Sheffieldi Egyetem andrológiai professzora Dél-Yorkshire-ban (Egyesült Királyság).

Más vírus sem tesz jót

Bármilyen vírus, például az influenza is átmenetileg, néhány hétre vagy hónapra csökkenti a spermiumok számát, akár le is nullázhatja azokat. Ezért nehéz egyértelműen kijelenteni, hogy a vizsgálatban megfigyelt romlás mekkora hányada köthető kifejezetten a Covid19-hez, jelezte dr. Channa Jayasena, a londoni Imperial College reproduktív endokrinológiai és andrológiai tanácsadója.

Fontos megjegyezni azt is, hogy nincs arra bizonyíték, hogy a Covid19-vírus spermán keresztül terjedhetne, mondta Alison Murdoch, a Newcastle-i Egyetem Termékenységi Központjának vezetője.

190 férfit hasonlítottak össze

A vizsgálat során 105, Covid19-ben nem szenvedő egészséges termékeny férfit és 84 koronavírusos férfit vizsgáltak 60 napon keresztül, közben 10 naponta elemezték spermájukat.

Covid19 nélküli egészséges férfiakhoz képest a betegségben szenvedő férfiak spermasejtjeiben gyulladás és az oxidatív stressz szignifikáns növekedését állapították meg. A vírus negatívan befolyásolta a spermiumok koncentrációját, mozgékonyságukat és alakjukat is.

A tanulmány megállapította, hogy a különbségek a betegség súlyosságával nőttek. Bár a spermasejtekre gyakorolt negatív hatások idővel javultak, végig szignifikánsan és abnormálisan magasabbak maradtak. 

Csak óvatosan a kijelentésekkel

Allan Pacey professzor 14 tanulmányt tekintett át, és arra a következtetésre jutott, hogy

a koronavírus bármilyen mérhető hatása a férfiak termékenységére valószínűleg csak csekély és átmeneti.

Más tényezők, például a vírus kezelésére szolgáló gyógyszerek is negatív hatást fejthetnek ki. Már maga a láz is hatással lehet a spermiumtermelésre, függetlenül attól, hogy mi okozta – fejti ki Pacey.

Tudjuk, hogy az elhízás is rontja a spermiumok minőségét. Ezért további vizsgálatokra van még szükség, mielőtt a kijelenthetnénk, hogy a Covid19 önmagában is károsítja a termékenységet. 

Rovatok