Index Vakbarát Hírportál

Földfoglalók einstandolták Amerika legősibb városának romjait

2021. február 1., hétfő 11:44 | aznap frissítve

Nem akarják elhagyni az 5 ezer éves perui Caral város romjait és környékét azok a földfoglaló családok, akik a koronavírus miatti márciusi lezárások idején érkeztek. Kihasználták a lanyha rendőri felügyeletet, és elfoglalták az amerikai kontinens egyik legősibb civilizációjának 10 hektárnyi régészeti területét.

Azt állítják, hogy a koronavírus-járvány nem hagyott számukra más lehetőséget, mint hogy elfoglalják a szent várost, és ott gazdálkodni kezdjenek.

Betörtek a területre, kunyhókat építettek, és ahol lehetett, gépekkel feltörték a földeket, majd avokádót, gyümölcsfákat és limababot ültettek.

Mindent elpusztítanak, ami eléjük kerül,

–mesél az illegális pionírok gazdálkodásáról Ruth Shady régészeti vezető.

Ő fedezte fel a páratlan ősi romokat még 1996-ban. Most halálosan megfenyegették őt és ügyvédjét, miután jelezték a földfoglalóknak, hogy ez egy UNESCO-világörökséggel védett, állami tulajdonban lévő terület, és a rombolással bűncselekményt követnek el.

Miénk itt a föld, mondják

Az egész mögött illegális földeinstandolók állnak, akik önkényesen lefoglalnak és védenek területeket, hogy aztán sajátjukként, busás haszonnal eladják azokat.

Már eddig is rengeteg 5 ezer éves kulturális leletkincset (köztük múmiákat és kerámiákat) semmisítettek meg. Eddig két embert tartóztatott le a rendőrség.

A fenyegetések miatt Ruth Shadyt védelem alá helyezték Limában.

A 74 éves régészt múlt héten a nemzet szolgálatáért érdemrenddel tüntette ki a kormány. Francisco Sagasti, Peru elnöke pedig biztosította őt, hogy mindent megtesznek védelméért.

Fáraók és sumérok kortársai voltak egykoron

Caral ősi romjai 66 hektáron terülnek el a Supe folyó völgyében, Limától 182 kilométerre nyugatra a Csendes-óceántól 20 kilométerre. Hét kőpiramis uralja a környéket, nagy valószínűséggel ez lehetett a civilizáció bölcsője Amerikában. A caraliak népe a piramisépítő egyiptomi fáraók és a nagy mezopotámiai civilizációk kortársai voltak, és 4,5 ezer évvel előzték meg az ugyancsak a környéket uraló Inka Birodalmat.

Ruth Shady régész negyed évszázada kutatja a carali civilizációt. Amit mi csak mostanában kezdünk alkalmazni, azt ők már 5 ezer éve tudták. Megértették, hogy szeizmikus területen élnek. Ezért kövekkel töltött kosarakkal alapozták meg építményeiket, amelyek máig tökéletesen csillapítják a talaj mozgását. Épületeik máig stabilak maradtak, és ellenálltak sok ezer évföldrengéseinek. 

(Borítókép: AFP / Fotó: Ernesto Benavides)

Rovatok