Index Vakbarát Hírportál

Rettenetes munkakörülményekről panaszkodnak az ír Facebook-moderátorok

2021. február 1., hétfő 18:07

Pénteken az írországi Facebook-tartalommoderátorok szervezete, a Foxglove közleményt adott ki YouTube-on, miután a tagjaik találkoztak az ország miniszterelnök-helyettesével. Borzalmas munkakörülményekről beszéltek, és követelték, hogy javítsák azokat.

A Facebook a közönség számára láthatatlan moderátorai a platform létezésének alappillérei, ehhez képest csöppet sem irigylésre méltó munkakörülmények között dolgoznak. Eleve kiszervezett dolgozókról van szó, aki elég gyenge fizetést kapnak, továbbá olyan szerződést íratnak alá velük, amely szerint nem beszélhetnek a munkájukról, végül mentális egészségügyi segítséget sem kapnak azokért a képekért és videókért, amelyeket napi szinten látniuk kell, hogy moderálják a tartalmakat.

Ibrahim Halawa a sajtótájékoztató egyik tartalommoderátora, volt politikai fogoly, aki azóta dolgozik a Facebooknak, miután 2017-ben szabadult az egyiptomi börtönből. Halawa szerint más moderátorok félnek a megtorlástól, ha úgy tűnik, hogy kritizálnak egy olyan munkát, amely lényegében „aláírásra kényszerítette” őket.

Annak érdekében, hogy képes legyek végrehajtani egy ilyen fontos munkát – kezdve attól, hogy az ön gyerekét vagy a nemzetbiztonságot védem –, szinte az életemet is fel kell adnom

– állítja Halawa.

A Covalen embertelen szabályai

Az Írországban dolgozók arra kérték az őket kiszervező, Magyarországon is működő, Covalen nevű céget, tegyék lehetővé számukra, hogy home office-ból is dolgozhassanak a világjárvány idején. Más, megbecsültebb alkalmazottak esetében a Facebook az egész világjárvány ideje alatt engedélyezte, hogy otthonról dolgozhassanak, az írországi moderátoroknak azonban nem adták meg ezt a lehetőséget. Arra kényszerítették őket 2020 őszén, hogy térjenek vissza az irodákba, miközben az

„ugyanazt a kib***ott munkát végző” Facebook-alkalmazottak

távolról is dolgozhatnak. A Facebook hasonló lépéseket tett Indiában, ahol 35 ezer tartalommoderátornak mondták, hogy térjen vissza az irodába, miközben az alkalmazottak és a házon belüli alkalmazottak távolról dolgozhattak.

Kockáztatjuk a munkánkat. Kipróbáltuk a panaszkodás minden eszközét – hasztalanul

– hangsúlyozza Hawla. Szerinte nem tisztességes egy ilyen időszakban Írországban, hogy még attól is félniük kell, hogy egyszerű fejlesztésekért felszólaljanak.

Paria Mosfeghi, a Facebook másik tartalommoderátora elmondta, hogy évek óta ott dolgozik, és hasonló sérelmeinek adott hangot a sajtótájékoztatón és a Varadakarral tartott találkozóján is.

Engem leginkább az zavart az évek során, hogy amikor ezt a munkát végeztem, azok az emberek, akik felügyelték a munkámat, és minőségbiztosítást végeztek, másodrendű állampolgárként kezeltek

– panaszkodott Mosfeghi.

A Facebook az ő munkájukat értékeli – a miénket miért nem?! Ugyanazokat a jogokat és védelmet szeretnénk, mint a Facebook más alkalmazottai. Az a mód, ahogy a Facebook ezt a munkát szervezi, diszkriminatív és igazságtalan. A Facebook a világ egyik leggazdagabb vállalata, mégis arra kér bennünket, hogy éhbérért kockáztassuk az életünket, és tartsuk biztonságban és nyereségesen a Facebookot, miközben ott dolgozunk.

A megfélemlítés és titoktartás légköre

A tanácskozáson a facebookos tartalommoderátorok azzal a kérelemmel fordultak az ír miniszterelnökhöz, hogy támogassák az erőfeszítéseiket az egyenlő bánásmód, a jobb ellátáshoz való hozzáférés, valamint a Facebook vezetősége részéről történő megtorlás és a titoktartás kultúrájának megszüntetése érdekében. Az elmúlt hónapokban úgy tűnt, hogy az ír miniszterelnök partner ebben, és a Facebookhoz fordult. Nick Clegg szakpolitikai vezetővel beszélt, míg a tartalommoderátorai hónapok óta várták, hogy velük Clegg egyáltalán szóba álljon.

A Facebook évek óta a megfélemlítés és a felesleges titoktartás kultúráját folytatja a munkahelyein. Valójában mindenkinek joga van tisztességes és biztonságos munkakörülményeket követelni a nyilvánosság előtt

– nyilatkozta Cori Crider, a Foxglove igazgatója.

Rovatok