Index Vakbarát Hírportál

Szovjet geoglifák a múltból

2021. február 2., kedd 08:37

Űrből látható ideológiai alapú tájépítészeti divat alkotta kortárs Nazca-vonalak.

De mi is az geoglifa? Aki a hetvenes–nyolcvanas években az M7-esen Budapest felé haladt, Érdnél egy domboldalban hatalmas betűket láthatott az útról. Az örökzöld fenyőfákból Sóskút határában kirajzolódik az 1960-as években ültetett PAX (béke) felirat, Magyarország kisszámú geoglifájának egyike.

A geoglifa egy nagy kiterjedésű, a föld felszínén kialakított ábra, ilyenek a Nazca-vonalak is, és a nagy-britanniai uffingtoni fehér ló. Az újkorban a hasonló tájépítészeti megoldásoknak a Szovjetunióban volt a legnagyobb divatja. 

Az óriási országban divat volt monumentális emlékeket hagyni az utókornak, és számtalan, a szovjet lakosság számára fontosnak gondolt üzenetet a Paxhoz hasonlóan fákból „építettek”. A Russia Beyond ezekből szedett össze néhányat. 

Az első (és legkisebb) a mai napig a Leninről elnevezett Uljanovszk városában, egy domboldalban látható, de alig tízméteres betűi a nyomába sem érnek a korábbi időszakokban létrehozott, szintén Leninre emlékező alkotásoknak. Születésének 100. évfordulójára, 1970-ben indultak ezek a faültetési projektek, és a legtöbb fennmaradt geoglifa is rá emlékezik valamilyen formában.

A legismertebb hasonló felirat (Lenin 100 éves) Kurgan régióban, Trud és Znanyije falu között található. A 40 000 frissen ültetett fenyőből kirakott felirat 600 méter hosszú. Az ötvenéves fák mára már 80 méter magasak.

Baskortosztánban kettő ugyanilyen üzenet található. Az Arhangelszkoj melletti kisebb, alig 260 méter hosszú jobban látható, mert egy csupasz hegyoldalba telepítették, a másik, nagyobb feliratot az elmúlt 30 évben benőtte a környező erdő, így kevésbé látható. 

A II. világháború végét ünneplő feliratokból is akad néhány, a legkorábbi a 30. évfordulót élteti, ez már nehezen kivehető, de a 2005-ben emelt 60. évfordulóé egész jól látható.

További témák a Szovjetunió Kommunista Pártjának kongresszusaira, az 1917-es forradalom évfordulóira megemlékező, valamint a rendszer szimbólumait (vörös csillag, sarló-kalapács) ábrázoló geoglifák.   

  

Rovatok