Index Vakbarát Hírportál

Ingyenessé vált a Google Tilt Brush VR festőalkalmazás forráskódja

2021. február 3., szerda 10:23

A Google nyílt forráskódúvá tette virtuális valóságban használt festőszoftvert: a cég ahelyett, hogy leállította volna a forgalmazást, inkább átadta a közösségi alkotóknak.

A Tilt Brush alkalmazás lehetővé teszi, hogy a VR-headseteket viselő felhasználók a háromdimenziós térben „fessenek". Az alkalmazás 2016-os elindítása után egy igazi művészi közösség alakult ki az egyedülálló szolgáltatáskészlet körül.

A Google viszont most bejelentette, hogy beszünteti az alkalmazás fejlesztését - de a kódot nyilvánosan elérhetővé teszi. A Google így gyakorlatilag hagyja, hogy bárki, aki rendelkezik a megfelelő tudással hozzá, elkészítse az alkalmazás saját verzióját - ez ritka lépés a vállalat részéről. A vállalat döntése mögött az áll, hogy VR fejlesztéseiket leállítják.

A Drew Skillman és Patrick Hackett által fejlesztett alkalmazás pályafutása 2014-ben szakmai díjakkal indult, 2015 tavaszán pedig felvásárolta őket a Google. A program 2017-től elérhető volt az Oculus Rift és HTC Vive virtuális valóság eszközökön.

Kedvenc szoftverek temetője

Léteznek igazi online katalógusok a különféle leállított projektek „Google temetőjéről”, amelyekből bárki mazsolázhat és ide került a Tilt Brush is. Patrick Hackett, aki a Tilt Brush-t elkészítette, mielőtt azt a Google felvásárolta volna 2015-ben, a bejelentés előtt pár héttel hagyta ott a techcégóriást,

Sokak számára ez a Tilt Brush végének tűnhet, számomra ez a halhatatlanság.

- nyilatkozta Hackett.

A Farmville egyik alkotója, Amitt Mahajan pedig arról beszélt, hogy a Tilt Brush a VR demók készítéséhez neki az „alapot jelentette”.

A 3D-s térben történő kézzel történő rajzolás teljesen természetesnek érződik, és gyorsan rájössz, ha kipróbáltad, hogy a VR miben különbözik az Ön által használt egyéb eszközöktől.

- írta Mahajan Twitteren.

Minden kezdő VR felhasználó – akár fiatalabbról, vagy és idősebbről legyen szó - azonnal belevethette magát és megismerhette a varázslatot.

- tette még hozzá a designer.

„Hihetetlen ajándék”

A Tilt Brush megjelenése óta eltelt években megjelentek a versenytársak a 3D-s festési és modellezési térben, mint például az Oculus Quill és az Adobe Medium.

A Tilt Brush teljesen átformálta a VR ökoszisztémáját.

- tweetelte Max Weisel VR kutató, akinek cégét szintén a Google vásárolta fel.

Az eszköz nyílt beszerzése egy hihetetlen ajándék a közösség számára. Remélem, ez azt jelenti, hogy örökké élni fog.

- tette még hozzá Weisel.

A felhasználók egyelőre továbbra is megvásárolhatják a Tilt Brush Google verzióját a VR alkalmazásboltokban, viszont többé nem kap szoftveres frissítéseket. A technikailag szakképzettebb felhasználók pedig egyszerűen hozzáférhetnek a nyilvánosan kiadott kódhoz, és ingyenesen összeállíthatják az alkalmazás teljesen működőképes, illetve továbbfejlesztett verzióját.

A programban készült alkotások eddig a Google Poly nevű 3D-objektum hosztoló szolgáltatására kerültek. Ez utóbbit idén júniusban fogja bezárni a vállalat, ezért a Tilt Brush megnyitásával egy időben gőzerővel elindult a munka egy közösségi hosztoló szolgáltatás létrehozására.

Játékot fejleszt az alapító

Patrick Hackett már korábban kilépett a Google-től és a Space Pirate Trainer játékot fejlesztő I-Illusionsnál jelenleg egy új VR-játék fejlesztésén dolgozik.

Nem sokkal a Google döntését megelőzően a Tilt Brush fő konkurenciája a Gravity Sketch bejelentette, hogy magánszemélyeknek ingyenessé teszi használatát. A Daniela Paredes Fuentes által alapított londoni Gravity Sketch piacvezetőként egyedül marad a kereskedelmi kreatív VR programok piacán.

Borítókép: tiltbrush.com

Rovatok