Index Vakbarát Hírportál

Hatezer hatszáz éve eszünk olajbogyót

2021. február 3., szerda 06:07

Az izraeli Haifa városában az olajbogyó fogyasztásának eddigi legrégebbi nyomait találták meg − írja a Kolbo című haifai lap kedden.

A haifai tengerpartnál, a Karmel-hegy lejtőihez közel, egy elárasztott kőrézkori lelőhelyen bukkantak az olajbogyók emberi élelemmé változtatásának legkorábbi, 6600 éves bizonyítékaira.

A felfedezés teljessé teszi számunkra az olajfa felhasználásának folyamatát − kezdve a fa fűtésre való hasznosításától, az olajtermelésen át, egészen a mi eredményeinkig, amikor az olívabogyót már ételként fogyasztották

− nyilatkozta a kutatást vezető Ehud Galili, a Haifai Egyetem Zinman Régészeti Intézetének tudósa.

Eddig az olajbogyó fogyasztásának kezdetét Európában az időszámításunk előtti első évezred közepére, Egyiptomban pedig Nagy Sándor hódítása utáni korra gondolták, de az első erről szóló bizonyítékok az első évezred első feléből származnak

Rovatok