Index Vakbarát Hírportál

Hűtés nélkül is hatásos az inzulin

2021. február 4., csütörtök 21:03

A nyitott inzulinampullák több mint 30 Celsius-fokos hőmérsékleten négy héten át tárolva is megőrzik hatásosságukat – derítette ki a svájci Genfi Egyetem és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet kutatócsoportja.  "Az aktuális irányelvek szerint az ampullákat folyamatosan két és nyolc fok között kell tárolni" – mondta  Philippa Boulle, az Orvosok Határok Nélkül krónikus betegségekkel foglalkozó szakértője. 

Az eredmény a szegényebb országokban és a meleg éghajlaton élők számára lehet fontos 

– emelte ki az MTI, hozzátéve, hogy például Afrika Szaharától délre eső régióiban ez szinte lehetetlen, ezért a cukorbeteg minden injekcióért kénytelen egy ellátóhelyet vagy kórházat felkeresni.

Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők vérének nagyon magas a cukortartalma, aminek súlyos következményei lehetnek (többek közt kóma, vakság, végtagamputálás). A betegeknek ezért naponta kell inzulininjekciót kapniuk.

A kutatás során cáfolták azt a korábbi feltevést, hogy ha az ajánlottnál melegebb hőmérsékleten tárolják, akkor az inzulinban pelyhek csapódhatnak ki, állaga változhat, így nem lehet beinjekciózni. A kutatás során összevetették a 4 héten át az előírás szerint tárolt, illetve az ugyanennyi ideig éjszaka 25, nappal 37 fok körüli hőmérsékleten tartott inzulinos ampullák inzulinfehérjéit. 

Az eredmények szerint az inzulinkészítmények mindkét esetben ugyanolyan hatásosnak bizonyultak 

– írták a kutatók a PLOS One szaklapban.

Rovatok