Index Vakbarát Hírportál

SpaceX-robbanás: magukra haragították a légügyi hatóságot

2021. február 4., csütörtök 10:09

Tavaly engedély nélkül indították el a rakétát. Musk azzal vádolta Jeff Bezost, hogy rájuk uszította a bürokratákat.

Az amerikai szövetségi légügyi hivatal (FAA) vizsgálja a SpaceX űrhajójának, a Starship látványos robbanással végződött balsikerű kísérletét. Mint ismert, az SN9-es jelű prototípus Elon Musk űrcégének újrafelhasználható rakétája, amely az elképzelések szerint képes lesz függőlegesen leszállni. A cég célja a rozsdamentes acél rakétával a SpaceX Mars-küldetésének megvalósítása.

Nem kaptak engedélyt

Az FAA haragját már az előző prototípus, az SN8 hasonlóan látványos decemberi balesete is felkeltette: vizsgálatot indítottak a cég biztonsági kultúrájával és döntéshozatali folyamatával kapcsolatban, továbbá bezáratták a Boca Chica kísérleti telepet, amíg meg nem győződtek a közbiztonsági szabályok betartásáról.

A Bloomberg értesülései szerint ehhez az vezetett, hogy az SN8-at a hivatal engedélye nélkül indították el.

A hivatal és a SpaceX között január végén tovább nőtt a feszültség az új teszt miatt. Az FAA ugyanis a héten egyszer leállíttatta az SN9-es fellövését közbiztonsági okokból. Elon Musk válaszul a konkurens milliárdos Jeff Bezos űrprogramját vádolta azzal, hogy bürokrácián keresztül próbálják visszahúzni a SpaceX-et. A cég pedig kilátásba helyezte, hogy fellövi a másik kész példányt, az SN10-et.

Miután kiürítették a szomszédos falut, az FAA végül zöld utat adott.

Nincs több Twitter

A hivatal ezúttal közölte, hogy ők „vezetik a SpaceX Starship SN9-prototípus balesetéhez vezető bajok gyökereivel, a program biztonságának lehetséges fokozásával kapcsolatos vizsgálatot”.

Elon Musk nem kommentálta az esetet, a Starship földet érése után csak annyit közölt, hogy „nem Twitterezek egy darabig”. 

A SpaceX közleményben jelezte, hogy a héten még két Falcon 9-est indítanak útnak Starlink műholdakkal.

Rovatok