Index Vakbarát Hírportál

Biden támogatja a visszatérést a holdra

2021. február 5., péntek 09:29

Eddig kérdéses volt, hogy folytatódhat-e a Trump alatt indított Artemis-küldetés.

Demokrata szenátorok és a Fehér Ház támogatásával folytatódhat az Egyesült Államok programja, amelynek keretében fél évszázad után újra embereket juttatnának a holdra. A témában Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője nyilatkozott, aki úgy fogalmazott, hogy „természetesen támogatják a programot”, mivel a hold egy „megálló a Mars felé”.

Mint ismeretes, az Artemis-program sorsát bizonytalanság övezte, mivel a januárban beiktatott új amerikai elnök, Joe Biden számára a járvány és a klímaváltozás elleni küzdelem a legfontosabb. A program a korábbi elnök, Donald Trump kormányzása idején indult, ráadásul nagyon ambiciózus 2024-es céldátumot tűzött ki, ami miatt költséges lenne. A másik serpenyőben viszont ott van a nagy nemzetközi támogatás, illetve az ügy egyesítő ereje.

Szerdán 11 demokrata szenátor nyílt levélben sürgette, hogy támogassa, hogy a NASA megkapja a progamhoz szükséges anyagi támogatást. A szenátorok azt is javasolták, hogy a NASA folytassa a programot, és a 2022-es költségvetési javaslatukban minden ehhez szükséges kiadást tervezzenek be.

Az amerikai űrügynökség elnök által kinevezett új igazgatója, Steve Jurczyk a futurism.com-on megjelent interjúban megerősítette, hogy a leszállóegység kifejlesztésének finanszírozása nélkül nem fog sikerülni a női és férfi űrhajóssal 2024-re tervezett holdra szállás.

Rovatok