Index Vakbarát Hírportál

Gödrök, csigák és arcok a Marson

2021. február 5., péntek 14:47

Különös aknát fotózott a vörös bolygó körül keringő amerikai szonda, ezért összegyűjtöttünk egy csokorra valót a felszínen látható furcsaságokból.

A vörös bolygó körül keringő NASA-szonda, a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) HiRise teleszkópjával a felszínt pásztázva sötét gödörre bukkant idén január 24-én.

Az Arizona Egyetem HiRise-specialista csapatának tagjai megtolták a fényerő- és kontrasztpotmétereket, így láthatóvá váltak a gödör falai. 

A gödör alja délkelet felé lejt. Reméltük, hogy megállapíthatjuk, hogy ez egy elszigetelt akna, vagy egy vulkanikus folyosóra nyíló lejárat

– fogalmazott Ross Beyer, a csapat munkatársa.

A tudósok elképzelhetőnek tartják, hogy a Marson vulkanikus barlangok vannak – a most felfedezett akna azért izgalmas, mert potenciálisan lejárat lehet egy ilyen föld alatti világba.

A most talált gödör kellőképpen baljós, de nem igazán lóg ki az elmúlt években talált, zavarba ejtő jelenségek sorából.

Az arc 

A Marson talált furcsaságok közül a nagy klasszikus mindenképpen az emberarcú hegy, amit a Viking 1 Orbiter fotózott 1976-ban. A perdöntő fotót az elszomorítóan arctalan képződményről a Mars Global Surveyor készítette 2001-ben.

Áfonyák

A vörös bolygón nagyon gyakoriak a hematitok. Ezek vastartalmú oxidásványok, amelyek gömbhalmazos csoportokban vagy pár milliméter átmérőjű gömbökként jelennek meg, és gyakran zavarják meg a technikai civilizáció fizikai rekvizitumai után kutakodókat és a bogyós gyümölcsök kedvelőit.

A Schiaparelli-kráter

Az Európai Űrügynökség balsikerű ExoMars-expedíciója azzal végződött, hogy a Schiaparelli nevű leszállóegység a Mars felszínébe csapódott. A NASA MRO-szondája fotózta le a baleset helyszínét, ahol az emberiség maga gazdagította hőpajzs- és ejtőernyő-maradványokkal a bolygót.

Csigabigák

A különös formák lávatekercsek, amelyek akkor keletkeznek, amikor két, ellenkező irányba tartó lávafolyam találkozik, majd megszilárdul – magyarázzák az Arizona Egyetem munkatársai.

Szmájli

A NASA MRO a bolygó déli sarkán találta a vidám krátert, amely a fotók tanulsága szerint évről évre változik.

(Borítókép: A  Mars Reconnaissance Orbiter űrszonda. Fotó:  NASA / JPL)

Rovatok