Index Vakbarát Hírportál

Köszvény elleni szer is segíthet a koronavírus kezelésében

2021. február 7., vasárnap 18:32

Brazil kutatók szerint egy, a köszvény kezelésére használt hatóanyag, a kolchicin a koronavírus kezelésében is hatékony lehet – írja a Guardian.

A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a kolchicinalapú gyógyszerek alkalmazásával 

csökkenthető a betegségek súlyossága és lerövidíthető a betegség, illetve a kórházi kezelés időtartama.

A kutatást még tavaly április és augusztus között 72 olyan páciensen végezték el, akik közepesen súlyos vagy súlyos lefolyású betegség miatt kerültek kórházba koronavírus-fertőzéssel. A csoport felét kolchicinalapú gyógyszerekkel is kezelték.

A csoportnak az a fele, amelyik nem kapott kolchicint, átlagosan hat és fél napot töltött lélegeztetőgépen, míg a kolchicinnel kezelt betegek esetében négy nap volt az átlag.

Ezzel párhuzamosan kórházban is rövidebb ideig, hét napig kellett őket kezelni átlagosan, míg a másik csoportnál kilenc nap volt az átlagérték.

Korábban már volt egy másik nemzetközi tudományos kutatás is, amely a kolchicint vizsgálta. Ennek eredményét szerdán publikálták, és a kutatók arra jutottak, hogy a hatóanyag alkalmazása

több mint 20 százalékkal csökkentette a kórházi kezelések, illetve a halálozások számát a betegek között.

A kutatók szerint a kolchicin felhasználásának – ellentétben más gyógyszerekkel – nincsenek olyan mellékhatásai, amelyek a szív, a máj vagy az immunrendszer működését negatívan érintenék.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy a vizsgálatokat egyelőre kis létszámú fókuszcsoportokon végezték el, emiatt további kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy pontos képet kapjunk a kolchicin felhasználhatóságáról. 

Mi a kolchicin?

A kolchicin egy olyan hatóanyag, amelyet az őszi kikerics magvából vonnak ki. Az ebből alkotott készítményeket korábban jellemzően a köszvényes és reumás betegek kezelésére használták.

A kolchicin ugyanakkor egy mérgező szer, amelyet nagyon kis dózisokban kell adagolni, és még úgy is kellemetlen mellékhatásokat (hányinger, rosszullét, fáradékonyság) okozhat. Épp ezért ma már jellemzően más hatóanyagokat használnak helyette, ha egy mód van rá. 

Rovatok