Index Vakbarát Hírportál

Önkormányzatok lesznek a techcégekből Amerikában?

2021. február 8., hétfő 19:20

Nevadában lehetővé tennék a technológiai vállalatok számára, hogy maguk kormányozzák a területüket.

Nevada olyan új üzleti területeinek létrehozására vonatkozó jogszabályokat dolgozott ki, amelyek lehetővé tennék a technológiai vállalatok számára, hogy saját, különálló önkormányzatokat hozzanak létre.

Innovációs zónák

Steve Sisolak demokrata kormányzó jelentette be múlt szerdán, hogy Nevadában úgynevezett innovációs zónákat hoznak létre, hogy az új kormány gazdaságát technológiai cégek bevonásával indítsák el – írta a Las Vegas Review-Journal.

A zónák lehetővé tennék a nagy földterülettel rendelkező társaságok számára, hogy 

a megyékkel azonos jogkörrel rendelkező kormányzatokat hozzanak létre,

beleértve az adók kivetésének, az iskolai körzetek és bíróságok megalakításának és a kormányzati szolgáltatások nyújtásának lehetőségét. 

Egyelőre csak javaslatról van szó, tehát a törvényhozásban a „helyi önkormányzat alternatív formáját” még nem vezették be. 

Sisolak az új koncepciót először január 19-én fogalmazta meg évértékelő beszédében. A tervezet új vállalkozásokat hozna az „úttörő technológiák” élére anélkül, hogy adókedvezményeket vagy más, államilag finanszírozott ösztönzőcsomagokat alkalmaznának, amelyek korábban segítettek Nevadának olyan cégeket bevonzani, mint például a Tesla Inc.

Sisolak a Blockchains LLC-t nevezte meg az első olyan vállalatként, amely elkötelezte magát egy „intelligens város” fejlesztése mellett a Renótól keletre eső területen a jogszabályok elfogadása után.

Az eddigi modell nem működött

A törvényjavaslat szerint azért van szükség erre a megoldásra, mert a hagyományos helyi önkormányzati modell „önmagában véve nem elégséges” annak biztosításához, hogy Nevadát vezetővé tegye a vállalkozások vonzásában és megtartásában, valamint a feltörekvő technológiák és iparágak gazdasági fejlődésének előmozdításában.

A kormányzó gazdasági fejlesztési irodája felügyelné az adott zónákra vonatkozó pályázatokat, amelyek csak bizonyos üzleti területeken működő vállalatokra korlátozódnának, ideértve a blokkláncot, az autonóm technológiát, a helyi internetfejlesztéseket, a robotikát, a mesterséges intelligenciát, a vezeték nélküli hálózatot és a megújuló erőforrások technológiáját is.

Komoly követelmények 

A zónára vonatkozó követelmények szerint a pályázóknak legalább 202 négyzetkilométer beépítetlen, lakatlan földterülettel kell rendelkezniük egyetlen megyében, elkülönülve bármely várostól vagy adónövelő területtől. A vállalatoknak emellett legalább 250 millió dollár tőkével kell rendelkezniük, és további egymilliárd dollárt kell a jövőben befektetniük a zónáikba tízéves időintervallum alatt. A zónák eredetileg az adott megye felügyeletével működnének, de végül átvennék a megyei feladatokat, és független kormányzati szervekké válnának.

A zónáknak háromtagú felügyelőbizottságaik lennének, ugyanolyan hatáskörrel, mint a megyei biztosoké. 

Rovatok