Index Vakbarát Hírportál

Először szállt fel szintetikus kerozinnal hajtott repülő

2021. február 9., kedd 21:46

A világon első alkalommal indítottak útjára olyan utasszállító repülőt, amelyet szintetikus kerozin is hajtott – írja közleményében a holland KLM légitársaság. A KLM a Shell olajvállalattal és a Holland Infrastrukturális és Vízgazdálkodási Minisztériummal közösen szervezte meg a projektet.

A járat még január 22-én repült Amszterdamból Madridba. A gép üzemanyagában 500 liter volt abból a szintetikus kerozinból, amit a Shell állított elő a holland kutatóközpontjában szén-dioxid, víz, valamint szél- és vízenergia felhasználásával.

Hollandia Európa egyik vezető nagyhatalma a fenntartható üzemanyagok fejlesztése és gyártása terén. Az ország célja, hogy a hasonló hajtóanyagok széles körben elérhetők legyenek a légitársaságok számára, és ennek köszönhetően

2050-re minden európai társaság teljes mértékben fenntartható üzemanyaggal repüljön – írják közleményükben.

A konferencián olyan új kezdeményezéseket is bemutattak, amelyek szintén a fenntarthatóságot szolgálják. Ezek közt szerepelt egy olyan, szintetikus kerozint előállító üzem építésének terve is, amely a levegőből kivont szén-dioxidból állítaná elő a zöld üzemanyagot. 

Rovatok