Index Vakbarát Hírportál

Pályára állt a Mars körül az emirségek szondája

2021. február 10., szerda 10:56

Az al Amal a bolygó éghajlatát fogja tanulmányozni.

Kedden egy izgalmas 27 percig tartó manőverrel sikeresen lefékezett az Egyesült Arab Emirségek Mars-szondája az al Amal (Remény). Az eszköz 121 ezerről 18 ezer kilométeres óránkénti sebességre lassult.

Az közel-keleti ország - az Egyesült Államok, a Szovjetúnió, Az Európai Unió, és India után - ötödikként juttatott űrhajót a Marshoz.

Az al Amal egyelőre egy ideiglenes pályán kering a vörös bolygó körül, a tudományos programja végrehajtásához pályára májusban áll át. Utóbbi pályán 55 óránként fogja megkerülni a bolygót és egy teljes marsi éven - 687 napon - keresztül tanulmányozza majd a Mars légkörét, amihez három eszközt vitt magával. Ezekkel a légkör felszínhez közeli klímát, a légköri rétegek közötti kapcsolatokat, és a bolygó atmoszférája űrbe szivárgásának mértékét vizsgálja majd.

Az Egyesült Arab Emirátusok egy évtizede indította el első műholdját nagyon komoly űrprogramon dolgozik. 2024-ben holdjáróval szállnának le a holdon, és „Mars 2117” száz éves kifutású Mars stratégiával rendelkeznek.

A vörös bolygó körül csúcsforgalom van: az emirségek szondáját a kínai Tianwen-1 érkezése követi szerdán, majd a NASA Persevarance marsjárója fabruár 18-án.

Rovatok