Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták a naprendszer legtávolabbi égitestjét

2021. február 12., péntek 06:43

Százszor messzebb van a Naptól, mint a Föld.

Csillagászok megerősítették, hogy a 2018-ban észlelt 2018AG37, amelyet a Nemzetközi Csillagászati Unió hivatalos névadásáig csak FarFarOut (Nagyon-nagyon Messze) néven említenek, felfedezői Scott Sheppard, David Tholen és Chad Trujillo.

A kisbolygó-besorolás alsó határához közelítő méretű, 400 kilométer átmérőjű égitest a naprendszer titokzatos kilencedik bolygója utáni kutatás eredményeképp került elő.

A FarFarOut átlagosan 101 csillagászati egységre kering a Nap körül. Pályája nagyon megnyúlt ellipszis: legtávolabbi pontja 175, a legközelebbi 27 csillagászati egység. A csillagászati egység a Nap és a Föld távolsága (mintegy 150 millió kilométer). Viszonyításképpen: a Plútó átlagosan 39,5 csillagászati egységre kering a Naptól.

A FarFarOut valószínűleg akkor dobódott ki a naprendszerből, amikor a távoli múltban egyszer túl közel került a Neptunuszhoz. Valószínűleg ismét találkozni fognak a jövőben, mivel a pályájuk most is találkozik

– magyarázta Chad Trujillo, a Northern Arizona Egyetem csillagásza.

A távoli kisbolygóról egyelőre nagyon keveset tudni, mivel két év alatt csak kilencszer sikerült megfigyelni. A keringési idejét 800 évre becsülik, de ennek akár kétszerese is lehet.

A FarFarOut előtt a Farout (Nagyon Messze) volt a naprendszer legtávolabbi pontja 124 csillagászati egység átlagos keringési távolságával.

A FarFarOut csak a jéghegy csúcsa a naprendszer peremén keringő égitestek között

– vélekedett Scott Sheppard, a Carnegie tudományos intézet munkatársa.

Rovatok