Index Vakbarát Hírportál

Elindították a világ első, szintetikus kerozinnal hajtott utasszállító járatát

2021. február 12., péntek 08:36

Január végén repült a világon első alkalommal olyan utasszállító repülőjárat, amit részben a Shell által, fenntartható eljárással előállított szintetikus kerozin hajtott – adta hírül a KLM. 

Nem meglepő, hogy egy holland légitársaság volt az első, hiszen az ország

Európa egyik vezető zöldnagyhatalma a fenntartható légi üzemanyagok fejlesztése és gyártása terén.

A hollandok célja, hogy a hasonló hajtóanyagok széles körben elérhetők legyenek a légitársaságok számára, és hogy ennek köszönhetően 2050-re minden európai társaság teljes mértékben fenntartható üzemanyaggal repüljön.

A járat üzemeltetője, a KLM Holland Királyi Légitársaság, a Shell, valamint a holland Infrastrukturális és Vízgazdálkodási Minisztérium jelentette be a sikeres repülést. A gép, amelynek 

üzemanyagában ötszáz liter volt a fenntartható hajtóanyagból, amit a Shell állított elő holland kutatóközpontjában szén-dioxid, víz, valamint szél- és vízenergia felhasználásával, Amszterdamból Madridig repült. 

A fosszilis üzemanyagokról fenntartható alternatívákra való átállás a légi ipar legnagyobb kihívása. Flottánk megújítása nagyban hozzájárul szén-dioxid-kibocsátásunk csökkentéséhez, a fenntartható üzemanyagok pedig további előrelépést jelentenek. Azért fogtunk össze partnereinkkel, hogy segítsük a szintetikus kerozin fejlesztését, az első járat elindítása pedig megmutatja, hogy a koncepció bevált, és hogy továbblépettünk az úton

– mondta Pieter Elbers, a KLM vezérigazgatója. 

Rovatok