Index Vakbarát Hírportál

A Twitter atyja és Jay-Z bitcoinos pénzügyi alapot indít

2021. február 13., szombat 16:33

Jack Dorsey, a Twitter főnöke és Jay-Z rapper egy közös bitcoin pénzügyi alapot jelentettek be a kriptovaluta közkedveltségére hivatkozva.

A Bitcoin egyébként is tarol a héten, de az árfolyama most várhatóan még jobban megugrik Jay-Z, a rapzenész és a Twitter vezérigazgatója, Jack Dorsey bejelentésével, ugyanis egy bitcoinfejlesztési alapot hoznak létre közösen – olvashatjuk a CNN-en.

Dorsey tweetelte pénteken a hírt, azt is hozzátéve, hogy 

Afrikára és Indiára fognak „vak, visszavonhatatlan bizalommal” koncentrálni.

Viszont azt ígérte, hogy ezt leszámítva ő maga és Jay-Z nem fognak beleszólni a pénzügyi alap kezelésébe, továbbá a partnereik három másik igazgatósági tagot is keresnek. Dorsey és Jay-Z 500 bitcoint fektetnek be a projektbe, amely jelenleg nagyjából 23 millió dollárt ér.

A bitcoin már Dorsey portfóliójában van. Másik cége, a Square 2020 októberében 4709 bitcoint vásárolt, ami akkor kb. 50 millió dollárnak felelt meg. 2018-ban a vállalat kibővítette mobilfizetési szolgáltatását, a Cash Appot, hogy támogassa a bitcoinkereskedést, még bankszámla nélküli felhasználók számára is. Ezenfelül a cég 2019-ben elindította a Square Crypto programot, amely támogatásokat ítél oda a bitcoinfejlesztőknek és -tervezőknek.

Ezen a héten egy Twitter-ügyvezető egy interjúban azt mondta, hogy a vállalat áttekinti a digitális valuta egyéb, új felhasználási módjait, beleértve az alkalmazottak fizetését is.

A tőzsde legértékesebb autótársasága, a Tesla (TSLA) hétfőn jelentette be, hogy készpénzének egy részét a hagyományos pénznem helyett bitcoinban tartja, és hamarosan elfogadhatja a kriptovalutát a saját autóinak vásárlásánál is.

Az Értékpapír- és Tőzsdei Bizottsághoz intézett éves bejelentésében a Tesla azt mondta, hogy arra számít, hogy a közeljövőben megkezdi a bitcoin elfogadását a termékeikért történő fizetési eszközeként...

amelyet átválthatunk hagyományos pénzeszközökre, vagy sem, amikor beérkezik.

Ez a hír azt a felfedést követte, amely szerint 

az autógyártó 1,5 milliárd dollárt tart bitcoinban

a mérlegében annak a lépésnek a részeként, hogy „[a társaság] készpénzének egy részét bizonyos meghatározott alternatív tartalék eszközökbe fektessék”. A Tesla tavaly december 31-én 19 milliárd dollár készpénzt és pénzeszköz-egyenértékeseket sorolt fel a mérlegében.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója az utóbbi időben jelezte az érdeklődést a bitcoin és más kriptovaluták iránt. Egy december 20-i tweetben azt állította, hogy

a bitcoin majdnem annyira kamu, mint a fiat pénz

(a fiat pénz más néven: „rendeleti pénz”, ami arra utal, hogy pénz értékét az állam rendelkezésben írja elő, tehát tulajdonképpen a hagyományos pénzről van szó – a szerk.), ami az ő megfogalmazásában arra utal, hogy meggyőződése szerint a bitcoin talán még kevésbé is „kamu”, mint a kormány által támogatott hagyományos devizák.

A Mastercard is beszáll

A hitelkártya-társaság is támogatja a bitcoint: még szerdán jelentette be a cég, hogy valamikor az év folyamán közvetlenül a hálózatán támogatja a „kiválasztott kriptovalutákat”.

Bár a Mastercard nem nagyon beszélt még konkrétumokról, a vállalat szerint a folyamat nagyjából úgy működik majd, hogy amikor egy ügyfél bitcoinnal akar egy terméket megvásárolni, a Mastercard kriptopartnerei a digitális valutát hagyományos pénznemre konvertálják, és azt a Mastercard hálózatán keresztül továbbítják.

Ez a változás a cég szerint „sokkal több kereskedő számára teszi lehetővé a kriptovaluta elfogadását”, lehetővé téve mind a fogyasztók, mind a kereskedők számára, hogy elkerüljék a kriptovaluta és a hagyományos pénz közötti oda-vissza átváltást a vásárláshoz – állítja a Mastercard.

A bitcoin Amerika legrégebbi bankjához érkezik

A BNY Mellon az USA legrégebbi bankja – Alexander Hamilton még 1784-ben alapította New Yorkban – csütörtökön bejelentette, hogy „digitális eszközalapot” alkot. Ez az eszközalap egyelőre meghatározatlan időpontban az év során később kezdi el segíteni az ügyfeleket a digitális eszközök, illetve ezen belül a kriptovaluták növekedésével kapcsolatos igények kielégítésében.

Az ügyféligény és az egyértelműbb szabályozás „óriási lehetőséget kínál számunkra, hogy a jelenlegi szolgáltatási kínálatunkat kiterjesszük erre a feltörekvő területre” – állítja Roman Regelman, a Mellon egyik vezérigazgatója.

A bitcoin „alternatív eszköz” lesz

A Tesla nagy befektetéséről szóló híreket követően a kriptopénz iránti bizalom nagymértékben megnövekedett.

Ahogy egyre több vállalat kezdi elfogadni a bitcoint, ez csak tovább növeli a keresletet egy olyan piacon, amelynek kínálata egyébként korlátozott

– írta Fawad Razaqzada, a ThinkMarkets elemzője az ügyfeleknek szóló feljegyzésében.

A bitcoin alternatív fizetőeszközzé válik

– állítja Brad Bechtel, a Jefferies FX globális vezetője.

Nincs összefüggésben semmi mással a piacon, és ezáltal vonzó eszközzé válik, hogy hozzáadják a befektetők a portfólióhoz

– tette hozzá Bechtel.

Mindez igencsak bika piacot jelenthet hosszú távon a bitcoin számára – még akkor is, ha a Bank of America a kriptopénzt 

„minden buborék anyjának”

nevezte.

(Borítókép: Bitcoin-logó egy üzlet ablakában. Fotó:  Jens Kalaene / picture alliance / Getty Images)

Rovatok