Index Vakbarát Hírportál

A bébi hacker és a zsebszámológép

2021. február 14., vasárnap 13:55

Amikor diák volt, a saját középiskolai számológépét törte fel, és abba rejtette el puskáját Patrick Wardle, aki később az NSA hackerévé vált.

Manapság Patrick Wardle leginkább arról ismert, hogy sebezhetőségeket és hibákat keres a MacOS-ban. Az Apple operációs rendszerének egyik legismertebb kutatója, emellett egy MacOS-specifikus biztonsági konferenciát is szervez. Korábban pedig  az NSA-nál (National Security Agency, magyarul: Nemzetbiztonsági Ügynökség az Amerikai Egyesült Államok rádióelektronikai, jelhírszerzéssel foglalkozó [SIGINT] hírszerző szervezete – a szerk.) dolgozott hackerként. 

Wardle sok évvel ezelőtt, amikor középiskolába járt, már hacker volt. Abban az időben volt egy TI–83 számológépe, amely egyedi programozású alkalmazások futtatására készült, ez volt az első programozható eszköze. Ekkor merült fel benne az a gondolat, amely talán mindannyiunkban, amikor középiskolába vagy gimibe jártunk (csak éppen még papírfecnikkel oldottuk meg):

megoldhatom ezzel a számítási egyenleteket, és kaphatok némi segítséget a vizsgák során?”

Csak egy probléma volt: a tesztek előtt a tanár körbejárt, és ellenőrizte mindenki számológépét, hogy vannak-e rajtuk nem megengedett alkalmazások. (Nálunk dolgozat előtt annak idején a kémiatanár a tenyerünket nézte, hogy nem írtuk-e rá a puskát.)

Wardle azonban talált megoldást. A számológépbe rejtett egy backdoort, egy ártalmatlannak tűnő kamualkalmazást, amely felfedte a tényleges problémamegoldó alkalmazást, amikor Wardle egy gombsorozat-kombinációt lenyomott. Ennek nyomán előkerült az igazi app, amelyet aztán puskaként használt vizsga közben, amikor a tanár éppen nem figyelt oda.

Patrick Wardle minderről egy podcastban beszélt, amelyet a Vice magazin a Motherboard rovatában osztott meg, és a teljes sztorit itt tudják meghallgatni angolul. 

Rovatok