Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan indul a repülőtaxizás Amerikában

2021. február 15., hétfő 13:33

Egy amerikai légitársaság repülő elektromos taxikkal szállítja majd az utasokat.

A United Airlines 200 repülőtaxi megvásárlását tervezi, amelyek a remények szerint az elkövetkező öt évben a repülőtérre szállítják majd az utasokat. Az egyik legnagyobb amerikai légitársaság az első nagy fuvarozók között van, amelyek elkötelezték magukat a repülőtaxik vásárlása mellett.

A United Airlines emellett 1,1 milliárd dollárt (kb. 300 milliárd forintot) üzletrészként fektet be az Archer repülőtaxi-társaságba, hogy fejlessze az állományukat.

A repülőtaxiknak egyelőre hatósági jóváhagyásra van szükségük a vásárlás megkezdése előtt.

A United Airlines az amerikai Mesa Airlines regionális fuvarozóval együttműködve vásárolja meg az Archer elektromos függőleges felszálló és leszálló (eVTOL) repülőgépeit 1 milliárd dolláros megrendelés részeként. Az üzlet egyben azt is jelenti az Archer számára, hogy jóváhagyták a cégnek, hogy az üzletet követően az amerikai részvénypiacon bevezesse a részvényeit.

Az induló vállalkozás további befektetői közé tartozik a Stellantis autógyártó, amely a Fiat Chrysler és a francia PSA csoport egyesülésével a múlt hónapban alakult új vállalat.

Majdnem 100 kilométeres távot tudnak

A United Arlines és a Mesa Airlines egyaránt azt hangsúlyozták, hogy a taxik használatával az utasokat időben a repterekre tudják szállítani a zsúfolt autópályák felett. A kaliforniai székhelyű Archer szerint a taxik 95 km távolságot tudnak átrepülni 240 kilométer/óra sebességgel, és egyben a felére csökkenthetik a repülőtérre utazó utasok szén-dioxid-kibocsátását.

Rovatok