Index Vakbarát Hírportál

Óriási súlyuk miatt süllyednek a nagyvárosok

2021. február 16., kedd 09:40

Nem csak a felmelegedés miatt emelkedő tengerszinttől kell tartaniuk.

Az Amerikai Földmérő Hivatal (USGS) mérései szerint a városiasodás fizikai hatással van a föld felszínére. A hivatal geofizikusa, Tom Parsons esettanulmányokban vizsgálta meg, hogy a nagyvárosok tömege mennyire nyomja be az alatta húzódó földkérget.

Parsons számításai szerint például San Francisco 80 millimétert süllyedt az idők során. A szakember számításai szerint a 7,75 millió lakosú város tömege 1600 millió tonna – ez önmagában deformálhatja a földkérget, és ami még fontosabb: befolyásolja a tektonikai lemezek találkozását. Ilyen lemezek találkozása közelében fekszik San Francisco is.

A jelenség valószínűleg minden nagy emberi településnél előfordul, de nem azonos mértékben.

Az antropogén terhelés hatása a tektonikai egységek szélén valószínűleg nagyobb, mint a kontinensek belsejében, ahol a földkéreg vastagabb és merevebb.

– magyarázza a geofizikus.

A süllyedés csak tetézi a város problémáit, amelynek környékére 300 milliméteres tengerszint-emelkedést jósolnak 2050-ig. A lakosság ellátásához szükséges ivóvíz-kitermelés ráadásul a legnagyobb tömegű épület, a San Franciscó-i Nemzetköz Repülőtér alatti víztartó rétegek tömörödéséhez vezet, ami miatt a terület 4 millimétert süllyed évente.

Parsons szerint kutatását műholdas mérésekkel lehetne pontosítani, hogy meg lehessen jósolni, mely területek kerülnek víz alá.

Rovatok