Index Vakbarát Hírportál

Fogást segítő robotkesztyűt készítettek

2021. február 16., kedd 19:10

Egy brit mérnök idősebbek vagy betegek számára készített robotkesztyűt, amely segít abban, hogy ismét megfelelő erővel ragadják meg a tárgyakat.

Egy edinburghi mérnök olyan robotkesztyűt alkotott, amely mesterséges intelligenciával segít 

elgyengült izomzatú, beteg, idős embereket

a tárgyak megfogásában. Ross O’Hanlonnak akkor jutott eszébe ez a találmány, amikor látta a sclerosis multiplexben szenvedő nagynénjét, amint olyan egyszerű feladatokkal küzd, mint egy pohár víz megfogása, vagy a távirányító gombjának megnyomása.

A kesztyű az elektromiográfia (EMT) segítségével érzékeli viselője megfogási szándékát. Ez méri azt az elektromos aktivitást, amely az ideg izomstimulációjára válaszul jön létre. Ezután egy algoritmust alkalmaz a szándék érvényesítésére, segítve viselőjét abban, hogy egy tárgyat megtartson, vagy a tevékenység befejezéséhez szükséges nyomást gyakoroljon.

A technika várhatóan számos napi feladatban segít, beleértve az üvegek kinyitását, az autóvezetést és a teafőzést is.

Sokféle betegségre jó

A kesztyű az O’Hanlon és három mérnöktársa által alapított skót BioLiberty cég első terméke.

Becslések szerint az Egyesült Királyságban 2,5 millió embernek gyenge a keze olyan betegségek miatt, mint a sclerosis multiplex, a motoneuron-betegségek és a carpalis alagút szindróma.

Mérnök lévén úgy döntöttem, hogy egy különleges technológiát alkalmazok e kihívások kezelésére, azzal a céllal, hogy segítsek a nagynénémhez hasonló embereknek megőrizni önállóságukat. A betegség által érintettek mellett a lakosság is öregszik, és ez egyre nagyobb nyomást gyakorol az ellátási szolgáltatásokra. Támogatni szeretnénk az önálló életmódot és az egészséges öregedést, lehetővé téve az egyének számára, hogy hosszabb ideig kényelmesen élhessenek saját otthonukban.

– nyilatkozta a 24 éves O’Hanlon.

A fiatal mérnök csapatával már létre is hozott egy működő prototípust, és támogatást kapott az Edinburgh Business School inkubátorától a Heriot-Watt Egyetemen.

Rovatok