Index Vakbarát Hírportál

Kína arcfelismerő technológiával forradalmasítja a majmok tanulmányozását

2021. február 22., hétfő 13:50

Több mint 90 százalékos hatékonyságú arcfelismerő technológiát fejlesztenek kínai kutatók, hogy megkönnyítsék az ázsiai országban honos arany piszeorrú majom tanulmányozását. A jelenleg még csak kísérleti fázisban lévő technológia nagyjából 200 példány azonosítására képes. A kész rendszert a tervek szerint betelepítik a vadonban felállított infravörös kamerákba, ami automatikusan észlelni fogja a majmokat, azonosítja őket és információkat gyűjt a viselkedésükről - adta hírül az MTI.

A hsziani Északnyugati Egyetem kutatóinak célja, hogy létrehozzanak egy adatbázist, ahova egyedenként rögzíthetik a Csinling-hegységben élő arany piszeorrú majmokat. 

Hétszáz-nyolcszáz képet készítünk minden egyes majomról és az arcfelismerés jelenleg 94 százalékos hatékonysággal működik.

- mondta Csang Ho, a kutatócsoport egyik tagja.

Hagyományosan egy-két évbe telik mélyreható viselkedéselemzést végezni egy-egy kolóniában, de az új technológia jelentősen meg fogja könnyíteni az arany piszeorrú majmok tanulmányozását.

A Csinling-hegység nagyjából négyezer arany piszeorrú majomnak ad otthont. A tipikus falakó majom egész évben az erdőben él 1500-3300 méteres tengerszint feletti magasságban. Ritka szépségű sűrű bundáját puha szőrzet alkotja. Feje búbja és farka sötét színű, testének többi része aranyvörös. 

Rovatok