Index Vakbarát Hírportál

Újabb MI-etikai kutatót távolított el a Google

2021. február 23., kedd 06:07 | aznap frissítve

Margaret Mitchell szerint a mesterséges intelligenciák a cégből szívják magukba a szexizmust és rasszizmust.

A Google elbocsátotta Margaret Mitchellt, a cég mesterséges intelligencia etikával foglalkozó csoportjának alapítóját. Mitchell tweetben hozta nyilvánosságra a hírt, amelyet a cég a sajtónak megerősített.

Felülvizsgáltuk a vezető viselkedését, ami megerősítette, hogy többszörösen megsértette a viselkedési szabályokat és biztonsági szabályainkat is, amelyek tiltják az üzleti titoknak számító dokumentumok és más munkavállalók privát adatainak kiadását

– fűzte hozzá a Google.

A cég januárban függesztette fel a Mitchell céges hozzáféréseit, miután állítólag olyan scripteket találtak, amik dr. Timnit Gebru elbocsátásával kapcsolatban kutattak terhelő bizonyítékok után.

Mint ismert, Timnit Gebrut tavaly december elején bocsátották el, miután vitába keveredett a Google-lal egy tudományos dolgozat publikálásával kapcsolatban, és egy belső levélben azzal vádolta a Google-t, hogy elhallgattatja a marginalizált csoportokat. Az etikai csoport működése gyakorlatilag azóta vizsgálat tárgya a mesterséges intelligenciák fejlesztésével is foglalkozó óriásvállalatnál.

Az elbocsátásom ugyanabból a szexista és rasszista berendezkedésből fakad, amit a rossz kezekbe került MI-rendszerek is magukba szívnak. Az, hogy dr. Gebrut kirúgták, nem oké, amit mondtak róla, nem oké, az környezet, ami ehhez vezetett, nem volt és most sem oké

– írta Mitchell, akinek elbocsátása egybeesik a Google új MI-vezetője, dr. Marian Croak kinevezésével.

Rovatok