Index Vakbarát Hírportál

Titkos üzenetet rejtettek a NASA marsjáró ejtőernyőjébe

2021. február 24., szerda 17:03

A Mars-küldetés tehnikai eszközeit készítő NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) munkatársai nemrég előálltak azzal, hogy a múlt héten sikeresen Marsot ért Perseverance marsjáró piros fehér ejtőernyőjébe egy üzenetet rejtettek el. A NASA által feltöltött hihetetlen videón látszik, ahogy a Perseverance átsüvít a vékony Marsi atmoszférán, majd kinyitja ejtőernyőjét és gyengéden leengedi a személyautó méretű járművet a felszínre. 

Már a videó közzétételekor elhintette az űrkutatási szervezet, hogy az ejtőernyő színei egy titkos üzenetet hordoznak, és nemrégiben a francia informatikus tanuló, Maxence Abela és édesapja bejelentette, hogy megfejtették a kódot. 

A belső részen látható üzenet: Merj nagy dolgokat (Dare mighty things), a JPL egyik gyakran használt jelszavát, míg a külső gyűrűn látható jelek a JPL kaliforniai, egész pontosan pasadena-i, irodájának a GPS koorditátáit adják ki.   

Négy csoport va, ezek koncentrikus köröket alkotnak. Mindegyikben egy bináris szám található, amelyek az ABC betőit jelölik, az A természetesen az 1-es.

-  írta Abela a megfejtést közreadó Twitter üzenetében. 

De nem az az első trükkös üzenet, amelyet a JPL vicces kedvű munkatársai eljuttatnak a Marsra. A korábbi szonda a Curiosity holdjárójának kerekei morze jelekkel a JPL betűket karcolták a marsi felszínbe. 

Az egyik Twitter felhasználó arra hívta fel a figyelmet, hogy további meglepetések is várhatóak a NASA tájékoztatása szerint, amikor a jármű kinyitja 2 méteres mintavevő karját néhány napon belül. 

Rovatok