Index Vakbarát Hírportál

Több mint 87 ezer kutatás készült az új koronavírusról

2021. február 24., szerda 07:30

Több mint 87 ezer tudományos kutatást tettek közzé világszerte tudósok az új koronavírusról a járvány kezdete és 2020 októbere között egy amerikai–kínai elemzés szerint.

A járvány fontossága ellenére még az elemzést készítő kutatókat is meglepte a tudományos kutatások és más közlemények hatalmas száma ilyen rövid idő alatt.

Elképesztő a publikációk száma, a tudomány történelmében valószínűleg példa nélküli. A világ szinte valamennyi tudományos közössége ennek a kérdésnek szentelte figyelmét

– idézte Caroline Wagnert, az elemzés egyik vezetőjét az Ohiói Állami Egyetem közleménye.

Wagner a kínai Csöcsiangi Egyetem és a Hawaii Egyetem kutatóival készítette az elemzést, amely a Scientometrics című tudományos folyóiratban jelent meg.

Számos tudományos adatbázist tekintettek át a koronavírussal kapcsolatos közlemények, cikkek után kutatva, és kimutatták, hogy 4875 cikket tettek közzé a kérdésről 2020 januárja és április közepe között. Ez 44 013-ra növekedett július közepére és 87 515-re október elejére.

Wagner összehasonlította a koronavírusról szóló kutatásokat a nanotudományoknak szentelt figyelemmel, amely az egyik leginkább kutatott területté vált az 1990-es években. Utóbbi terén 19 év telt el, amíg négyezerről 90 ezerre nőtt a tudományos cikkek száma.

A koronavírus-kutatás ezt a szintet mintegy öt hónap alatt érte el

– hívta fel a figyelmet a kutató.

A járvány kezdetén Kínában született a legtöbb publikáció, az összes, koronavírusról szóló tudományos kutatás 47 százaléka január 1. és április 8. között kínai volt, ez azonban visszaesett 16 százalékra július 13. és október 5. között.

Az amerikai tudósok a koronavírus-kutatások 23 százalékában vettek részt a járvány kezdetén, és a július–októberi időszakban ez az arány 33 százalékra nőtt.

Bár új együttműködések születettek a világ tudósai között a járvány kezdetén, ezek aránya később csökkent, részben gyakorlati okból: az utazási tilalmak meghiúsították, hogy a kutatók személyesen találkozzanak. Wagner úgy vélte, hogy politikai okok is állhatnak ugyanakkor mögötte, különösen az amerikai–kínai együttműködésben.

Rovatok