Index Vakbarát Hírportál

A Sony új VR-sisakot jelentett be a PS5-höz

2021. február 25., csütörtök 17:10

A Sony a következő generációs PlayStation VR-rendszerhez továbbfejlesztett látómezőt és grafikát ígér, illetve az új eszköz végre egyetlen kábellel csatlakozik csak a PlayStation 5-höz.

A virtuálisvalóság-sisakhoz egy új vezérlő is dukál majd, amelyet a PS5 DualSense kontrollere ihletett. Emellett végre orvosolják azokat a kritikákat is, amelyek amiatt érték a PSVR-t, mert oly sok kábelre és adapterre volt szüksége ahhoz, hogy a PS4-gyel összekössék. Az új verzió: a PSVR2, egyetlen vezetékkel csatlakozik majd a konzolhoz, így fog futni, így kevésbé esélyes, a családtagjaink, vagy mi magunk játék közben hasra esünk benne.

Már csak egy évet kell rá várnunk

Az új PSVR várhatóan valamikor 2022-ben kerül a polcokra, de még nem jelentettek be játékokat rá. Ez gyors megjelenés mindenesetre jó hír, hiszen az előző PSVR-ről szintén a PlayStation 4 indulása után közvetlenül, 2014 legelején röppentek fel az első hírek, viszont arra az eszközre egészen 2016 végéig kellett várni.

Piers Harding-Rolls, a játékipari elemző a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy szerinte az új PSVR ismét óriási előnyt jelenthet majd a Sony számára, hiszen a cég versenytársainak továbbra sem sikerült kitölteni ezt a piaci rést.

Az első PlayStation VR segített a PS4 konzolnak lehagynia a Microsoft Xbox One-t, és egy következő generációs verzió ugyanezt fogja tenni a PS5 és az Xbox Series X esetében is.

– állítja Harding-Rolls, aki szerint kétséges, hogy a japán cég jól döntött, hogy  

nem vezeték nélküli eszközt

gyárt inkább az egyvezetékes helyett is.

Még most is remélem, hogy valamikor piacra dobnak majd egy vezeték nélküli VR-megoldást, amely más, PC-alapú VR-sisakoknál már elérhető. 

Minden szinten javulást ígér a Sony

A Sony 2020 januárjában jelentette be, hogy az előző PSVR-eladásai meghaladták az ötmillió darabot, amióta a VR-sisak először a boltokba került. A játékkiadó szerint az új sisaknál 

szinte mindenben javítani fognak:

a felbontástól kezdve a látómezőn, a nyomon követésen keresztül egészen a beviteli eszközig.

Jelenleg egyetlen olyan új generációs PlayStation 5 játék sincs, amely kompatibilis lenne az első PSVR technológiájával. A játékosok az eszközt olyan PS4 játékoknál használhatják, amik visszafelé kompatibilisek a PS5-tel, mint például a Resident Evil 7 és a Skyrim – ehhez azonban egy pluszadapterre is szükség van.

Hideaki Nishino, a Sony Interactive Entertainment munkatársa elárulta, hogy a rajongóknak nem szabad arra számítaniuk, hogy még ebben az évben kézbe veszik az új PSVR-t.

Nagyon sok fejlesztés van még folyamatban az új VR-rendszerünkkel. A következő VR-rendszer fejlesztéséhez már fel fogjuk használni az első PSVR-es tapasztalataink is. Az új készülék a PS5-höz egyetlen kábellel csatlakozik majd a telepítés egyszerűsítése és a könnyű használat érdekében, illetve óriási hangsúlyt fektetünk majd vizuális élmény javítására is.

– tette hozzá Nishino és még azt is elárulta, hogy rövidesen kiküldik majd a fejlesztőkészleteket a Sonyval kapcsolatban lévő játékfejlesztő cégeknek.

Rovatok