Index Vakbarát Hírportál

Félelmetes torony épül Varsóban

2021. február 25., csütörtök 10:01

A Varsó-torony építése még be sem fejeződött teljesen, de máris 10 méterrel magasabb a frankfurti Commerzbank-toronynál, így átvette tőle  az Európai Unió legmagasabb felhőkarcolója címet. 

Bár használható szintjei csak 230 méterig érnek, az épület teljes csúcsa 310 méterre magasodik. A MOL Campusát is jegyző Foster+Partners által tervezett toronyház az irodák mellett négycsillagos szállodának, legfelső két emeletén pedig topkategóriás étteremnek ad majd otthont, míg a földszintjére fényűző plázát terveztek. Az építkezést eleinte hátráltatta, hogy a telken egy hatalmas transzformátor állt, amely Lengyelország legforgalmasabb vasúthálózatát táplálta. 

Varsó korábbi rekordere az 1952 és 1955 között Sztálin ajándékaként épült Kultúra és Tudomány Palotája volt a maga 237 méterével, de az már rég nem vetélytárs. A brexit miatt a londoni The Shard sincs már versenyben, és ha az Unión kívülre tekintünk, akkor Európa öt legmagasabb épülete közül csak Moszkva négyet adott, az ötödikkel pedig Szentpétervár büszkélkedhet. A világ egészét nézve pedig azt látjuk, hogy egyetlen európai épület sincs a top 10-ben: az első, a 828 méteres dubaji Burzs Kalifától a tizedik helyen álló, 442 méteres chicagói Willis Towerig mindegyik az öreg kontinens valamennyi építménye fölé magasodik.

(Borítókép: A 310 méter magas Varsó-torony (Varso Tower) még nem teljesen befejezett épülete Lengyelország fővárosában, Varsóban 2021. február 23-án. Fotó:  MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka)

Rovatok