Index Vakbarát Hírportál

Méregdrága óra és bitcoinpénztárca egyben

2021. február 26., péntek 08:24

Franck Muller legújabb órája egyben bitcoinpénztárcaként is működik, és kriptovalutára van szükség a megvásárlásához. Mindössze 500 darab készült belőle, és egy darab ára 12 000 dollár – bitcoinban.

Bár a kriptopénzek árfolyama közismerten rendkívül volatilis (magyarán: könnyen kipukkan az árfolyamlufi, aztán ugyanolyan könnyen ismét megemelkedik), ennek ellenére Franck Muller mégis bízik a bitcoinban. Legalábbis ez feltételezhető, miután a közismert svájci óragyártó nemrég mutatott be egy új titán órát, amely egyben pénztárcaként is szolgál a digitális pénz számára.

„Itt az idő” a bitcoinvásárlásra vagy eladásra?

Franck Muller híres arról, hogy az által tervezett órák sokszor túlmutatnak a hagyományos óragyártás normáin, és ez a limitált kiadású óra sem kivétel ezalól. A csúcstechnológiás, méregdrága „Encrypto” órának még egy hosszabb „neve” is van:

„Szabadítsd fel a pénzt! Szabadítsd fel a világot!”

– és nemcsak az időt, hanem a bitcoin-egyenlegünket is le tudjuk olvasni róla úton-útfélen.

És hogyan működik az óra? Mindegyiket „mélyhűtve tárolva” vásárolhatjuk meg, ami nem arra utal, hogy lefagyasztják, hanem kriptográfiai nyelven a „hideg” egyszerűen offline módot jelent. Tehát ebben az esetben az érméket egy offline „hideg pénztárcában” tárolja a felhasználó a csuklóján, amely nem csatlakozik az internetre.

Az időmérő eszköznek megvan a maga egyedi, nyilvános címe is, amely a 41 mm-es tárcsára van vésve, és egy zárt USB tartalmazza az egyedi, privát kulcsot. Ez azt jelenti, hogy könnyedén lehet bitcoint hozzáadni a pénztárcához, illetve a szó szoros értelmében egy csuklómozdulattal ellenőrizhetjük, éppen hogy áll a mérlegünk.

Ami a tényleges órát illeti, rendkívül elegáns és sportos dizájnja van, fekete, gyémántszerű DLC-vel és csiszolt titánbevonattal, illetve hozzáillő fekete bőrszíjjal rendelkezik. A karcálló zafírkristály tok alatt középen a figyelemfelkeltő Bitcoin logó látható, feltűnő zöld és fehér színárnyalattal. Belül az időmérő egy svájci automata Caliber FM 0800-mozgással rendelkezik, 42 óra teljesítménytartalékkal. 

Nem az első eset

Muller nem először olvasztja össze az óragyártást a kriptovalutával. 2019-ben névadó márkája a Regal Assetsszel együttműködve mutatta be az első funkcionális Bitcoin-órát, amely Vanguard Encrypto néven jelent meg. Mégis, az időzítés valóban nem lehet jobb ennek a legújabb kiadásnak. Ez év elején egyetlen bitcoin ára viszonylag rövid története során először haladta meg a 40 000 dollárt. És bár nemrégiben 24 óra alatt az árfolyam hatalmasat zuhant, a pénzügyi elemzők közül sokan úgy gondolják, hogy tovább nem fog esni.

Mindössze 500 darab ilyen „Szabadítsd meg a pénzt! Szabadítsd meg a világot!” órát kínálnak a Bitcoinon keresztül 12 000 dollár (kb. 3,5 millió forint) értékben. Természetesen az időmérőt kriptovalutával is meg lehet vásárolni.

Rovatok