Index Vakbarát Hírportál

A deepfake eszköz életet lehel a halott rokonokba

2021. február 27., szombat 16:05 | aznap frissítve

Az izraeli családtörténeti platform, a MyHeritage új szolgáltatása a Deep Nostalgia mesterséges intelligenciával alakítja mozgóképpé a régi fotókat. A felturbózott kép szereplői mozogni és pislogni kezdenek, mintha csak a fotózásra készülődnének, az Apple eszközök pár másodpercig mozgó Live Photos funkciójához hasonlóan.

A szolgáltatás szoftverét D-ID fejlesztette. Először feljavítják a fotó minőségét, majd egy mélytanuló algoritmus elemzi, hogy milyen irányba néz a képen látható arc, és egy ennek megfelelő meghajtó videót választ hozzá, amivel megmozgatják a képet.

A MyHeritage oldalon regisztráció után az első öt fotó animációja ingyenes.

A szolgáltatásnak egyelőre vannak korlátai: egy több szereplős fotón csak egy szereplőt tudnak megmozdítani és a mozgás csak a fejre és nyakra korlátozódik

A technika fejlődésével előbb-utóbb a nagyszülők esküvői fotója hamarosan nyüzsgő családi videóvá alakul, de nem biztos, hogy érdemes ezt megvárni, mert egyre több helyen törvényileg tiltják be az emberek hozzájárulásuk nélküli deepfake animációját.

A cég közönségkapcsolati igazgatója Rafi Mendelsohn elmondta, hogy a Deep Nostalgia statikus videókat használ és nem készít beszélő animációkat, ezért nem használható megtévesztő és tiltott deep fake videók létrehozására.

Rovatok