Index Vakbarát Hírportál

Biden feltámasztaná az amerikai félvezetőgyártást

2021. február 27., szombat 09:34 | aznap frissítve

Az elnök 37 milliárd dollárt költene az Egyesült Államokban a chipgyártás felgyorsítására.

Joe Biden elnök pénzügyi intézkedésekkel próbálja a félvezető chipek folyamatos hiányát megoldani – ez a gyártási kérdés többek között a legújabb játékkonzolokat is érintette.

Elnöki utasítás

A koronavírus-járvány és a szélsőséges időjárás termelésre gyakorolt hatása a félvezetők és egyéb kulcsfontosságú technológiai termékek hiányához vezetett, ami az Egyesült Államok több iparágát érinti, és mára komolyan visszahúzza a termelést. A Reuters beszámolója szerint az elnök tegnap aláírta az elnöki utasítást, ami négy kritikus termék – köztük a félvezető chipek – 100 napos felülvizsgálatát indította el.

A felülvizsgálat tárgyát képező egyéb termékek közé tartoznak a gyógyszerek, a ritkaföldfémásványok és az elektromos járművek nagy kapacitású akkumulátorai. Vizsgálják a kommunikációs technológia, a szállítás, az energia, az élelmiszer-előállítás, a közegészségügy és a védelmi ipar területét.

Reménysugár a gamereknek

Az amerika Félvezető Ipari Szövetség adatai szerint a helyi félvezető-vállalatok adják a világ összes chipeladásának 47 százalékát – de a gyártásnak csak 12 százalékát végzik az Egyesült Államokban. Mint ismert, az amerikai gyártási kapacitások jelentős részét Ázsiába költöztették.

Az elnök azt is megígérte, hogy jelentős beruházásokat visz véghez a helyzet megoldására.

Az általam vezetett közigazgatás vezető tisztségviselőit arra kérem, hogy működjenek együtt az ipari vezetőkkel a félvezetői hiány megoldásának felderítésében. A kongresszus engedélyezett egy törvényjavaslatot, de nekik (...) 37 milliárd dollárnyi előirányozott forrásra van szükségük, hogy megbizonyosodhassunk arról, hogy rendelkezünk ezzel a kapacitással. Én is ezt szorgalmazom

– mondta Biden elnök.

A gamerek így abban reménykedhetnek, hogy a félvezető chipek kínálatának fejlesztése előnyös lehet mind aPS5, mind azXbox Series X/S, valamint a PC-k csúcskategóriás grafikus chipjeinek gyártásában.

Biden terve nemcsak a játékkonzolra ácsingózók széles tömegének jó hír, de a bitcoinbányászoknak is, és megkönnyítheti a telefongyártók és az autógyárak életét.

Rovatok