Index Vakbarát Hírportál

A betegek sem félnek a magyar robottól

2021. március 2., kedd 14:52

Már több mint 30 műtéten van túl Magyarországon az az újdonságnak számító speciális robot, amelynek segítségével minden eddiginél pontosabban lehet végrehajtani a térdprotézisek beültetését – tudta meg az Index Domán Istvántól, aki jelenleg a technológia egyedüli hazai alkalmazója.

A high-tech műtéti eszközök eddig sem voltak ismeretlenek az orvos előtt, aki korábban

a mozgásanalízis alapján végzett csípőprotézis beültetését is elsőként kezdte el Magyarországon.

Domán Istvánnak köszönhetően az új robottechnológia alkalmazásában is élen járunk: tavaly ősszel mi voltunk a negyedik olyan ország Európában, ahol az eszköz használatba került. 

Miben más az új módszer, mint a korábbiak? 

Amikor a sebész teljességgel manuálisan, tehát robot segítsége nélkül operál, jellemzően a betegek 20 százalékánál panaszok maradhatnak vissza a műtét után, amit leggyakrabban a térdszalagok nem egyenlő feszessége okoz

– magyarázta a csípő- és térdprotézis-specialista, akinek már több ezer nagyízületi protézisműtét van a háta mögött, így számára egyértelmű a robot adta előny.  Azt is elárulta, hogy Amerikában az utóbbi években már kifejlesztettek olyan robotokat, amelyek segítették a protézisbeültetésnél a sebész munkáját, de nem tudták a beültetést személyre szabottá tenni. Az új robot eljárás tehát mindenképpen óriási előrelépést jelent a korábbiakhoz képest, hiszen a térdprotézis komponensei olyan helyzetbe ültetik be, amikor a térd körüli lágyrészek, oldalszalagok feszessége optimális.

A betegek elégedettségének egyik legfontosabb fokmérője ugyanis az, mennyire lesz stabil a térd a protézis beültetése után. Ebben nyújt előrelépést az új robottechnológia, amely úgy segíti elő a térdprotézis pozícionálását és illeszkedését a  csontokhoz, hogy közben a szalagok egyenlő feszességre állíthatók be a használatával. 

A beültetés pontosságának javítása, illetve a kisebb invazivitás érdekében eddig is történtek technológiai előrelépések, mint például a PS-sablonokkal végzett műtétek, ám ezeknél is – akárcsak a hagyományos műtéteknél – a lágyrészbalansz megítélésében a sebész csak az érzékszerveire tud hagyatkozni. 

Az általunk alkalmazott robottechnológia az első a világon, mellyel a térd körüli lágyrészek feszessége objektíven mérhető, számszerűsíthető, és az eredmények birtokában személyre szabott implantátumpozíció határozható meg. Az eljárással végzett műtétek után pedig egyértelműen gyorsabb felépülést, jobb térdfunkciókat és sokkal magasabb elégedettséget tapasztalunk

– mondta az orvos, aki jelenleg heti két-három műtétet végez a módszerrel, így egyre gyarapodik a pozitív visszajelzések száma.

Hogyan zajlik maga a műtét?

Két eszköz, ami fontos: az egyik a dinamikus, digitális szalagfeszesség-mérő, a másik pedig egy olyan robot, amely (a mért adatok alapján) az optimális szalagfeszességet biztosító implantátumpozícióhoz szükséges csontrezekciót nagy pontossággal segít kijelölni. Ez az a művelet, amivel az implantátum helyét kialakítják. Ebben a robot szinte vezeti az orvos kezét, és biztosítja, hogy jó helyen és nagy pontossággal végezze a lépéseket. 

Fontos tudni, hogy a robot nem az orvost váltja ki, tehát továbbra is én műtöm a beteget, nem pedig egy R2D2-szerű robot a Csillagok háborújából 

 mondta a főorvos, aki azt tapasztalta, hogy a betegek sem aggódnak az újdonság miatt. 

Rovatok