Index Vakbarát Hírportál

Fontos tévhit dőlt meg a koronavírusról

2021. március 2., kedd 15:27 | aznap frissítve

Igaz-e vajon a közszájon forgó állítás, miszerint a jelenlegi koronavírus-fertőzés sem veszélyesebb, mint a jól ismert influenza? – teszi fel a kérdést a KOVIDők nevű Facebook-oldal, és meg is válaszolja: 

„Sajnos nem igaz.”

Hozzáteszi, hogy bár az influenzavírus sem veszélytelen kórokozó, az antigénszerkezet folyamatos változásait lekövető, évenkénti védőoltások, illetve a fokozottan veszélyeztetett betegek célzott gyógyszeres kezelése lehetőséget adnak a szezonális járványokkal szembeni hatásos védekezésre. Megjegyzik, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikai adatai szerint az évenkénti influenzajárványok világviszonylatban mintegy 3–5 millió súlyos megbetegedést és 250–650 ezer halálesetet okoznak,

így a szezonális influenza halálozási aránya 0,1 százalék alatti.

Ezzel szemben a WHO adatai szerint mostanáig világviszonylatban közel 114 millió igazolt fertőzést regisztráltak és több mint 2,5 millióan haltak meg a koronavírusos megbetegedés következtében. Ehhez képest lényegesnek nevezik, hogy a halálozási arány nem minden korosztályban egyforma, ugyanis

az idősek körében elérheti a 25 százalékot, átlagban pedig 2,2 százalék.

A súlyos-kritikus állapotú, lélegeztetőgépre kerülő betegeknek pedig mintegy 80 százaléka meghal – tették hozzá, és hangsúlyozták azt is, hogy a jelek szerint az újabb vírusvariánsok fertőzőképessége jobb, mint a világjárványt elindító variánsé, és az sem mellékes, hogy a fiatalabbak körében is gyakoribb a súlyos kórlefolyás.

A bejegyzésben felhívták a figyelmet arra is, hogy a kiszámíthatatlan lefolyás mindenképpen aggodalomra ad okot – ezért különösen fontos a fertőzés terjedésének megelőzése a járványügyi óvintézkedések betartásával. Ilyen a maszkviselés, a szociális távolságtartás, a fokozott kézhigiéné és a védőoltások felvétele. A bejegyzéshez mellékeltek egy csinos kis táblázatot is, érdemes böngészgetni. 

Rovatok