Index Vakbarát Hírportál

Antitrösztvizsgálat indulhat az Apple ellen az Egyesült Királyságban

2021. március 7., vasárnap 16:13

Többek között az Epic Games, a Fortnite fejlesztőjének panasza nyomán is vizsgálatot indított a szigetországban a Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóság azzal kapcsolatban, hogy az Apple alkalmazásfejlesztőkre vonatkozó feltételei nem versenyellenesek-e.

Panaszok sorozatát tették már különböző cégek világszerte és az Egyesült Királyságban is az Apple állítólagos versenyellenes magatartása miatt – ezek közül talán a legjelentősebb az Epic Games, amelynek játékát, a Fortnite-ot letiltottak Apple készülékeken, mert az megkerülte az App Store-t.

A többi fejlesztő pontosan emiatt tett panaszt a megfelelő hatóságoknál: a legcsekélyebb mértékben sem elégedettek azzal, hogy az App Store-on keresztül kénytelenek alkalmazásaikat terjeszteni iPhone-ra és iPadre, és ezért

az Apple 30%-os részesedést szed le.

Az Apple a kérdésben hajthatatlan: szerintük a cég feltételei 

„tisztességesek és egyenlőek”

voltak minden szóban forgó vállalkozás számára.

A vizsgálat során a brit piacfelügyeleti hatóság azt vizsgálja meg, hogy az Apple mennyire rendelkezik erőfölénnyel az alkalmazások terjesztése tekintetében a saját eszközein, és megvizsgálja azt is, hogy nem ró-e tisztességtelen feltételeket a fejlesztőkre.

Több millióan használunk naponta alkalmazásokat az időjárás ellenőrzésére, játékra vagy a hírekre. Ezért az olyan panaszok, hogy az Apple piaci pozícióját olyan feltételek megállapítására használja, amelyek tisztességtelenek vagy korlátozhatják a versenyt és a választást – amely potenciálisan veszteségeket okozhat az ügyfeleknek az alkalmazások vásárlásakor és használatakor – gondos vizsgálatot indokol. 

– hangsúlyozta Andrea Coscelli, a brit piacfelügyeleti hatóság igazgatója. Az Apple válasza sem maradt el:

Hiszünk egy olyan virágzó és versenyképes piacokban, ahol minden nagyszerű ötlet felvirágozhat. Az App Store a siker motorja volt az alkalmazásfejlesztők számára, részben a szigorú és egyenlően alkalmazott szabványok miatt. Minden fejlesztőnek feladata, hogy megvédje az ügyfeleket a rosszindulatú programoktól és megakadályozza a burjánzó adatgyűjtést beleegyezésük nélkül. Továbbá várakozással tekintünk az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeletével történő együttműködésre, hogy elmagyarázzuk nekik, hogy az adatvédelmi, biztonsági és tartalmi irányelveink által hogyan vált az App Store megbízható piaccá mind a fogyasztók, mind a fejlesztők számára.

Régóta dúló csata

Az Epic Games jogi lépéseket indított az Apple és a Google ellen az Egyesült Államokban, miután mindketten eltávolították a Fortnite-ot okostelefonos alkalmazásboltjaikból.

A per leginkább a 30%-os haszonra koncentrált,

 illetve a mobilalkalmazások elindításának nehézségeire is, amelyet a fejlesztők szerint a két cég szándékosan megnehezített számukra a két online webáruházban.

Augusztusban az Epic megkerülte az Apple és a Google áruházakat, hogy a Fortnite játékosai alacsonyabb áron vásárolhassanak virtuális valutát, közvetlenül abból, ami azonnali tilalmat eredményezett mindkét üzletben.

A per mind a szabályozók, mind a politikusok figyelmét felkeltette.

Arizonában lecsaptak a két világcégre

Az arizonai Állami Képviselőház ezen a héten törvényt fogadott el, amely megtiltja az Apple-nek és a Google-nak, valamint minden más, egymillió letöltést meghaladó alkalmazásboltnak, hogy az állam területén lévő, igényesebb applikációkat gyártó fejlesztők kizárólag az alkalmazásboltjaikat használhassák.

A törvény az államban élő felhasználókra is kiterjed, de egyelőre nem világos, hogy ez milyen hatással lesz más államokban székhellyel rendelkező, de Arizonában értékesítést végző cégekre. Most jóváhagyás céljából átadják az állami szenátusnak.

Európában az Apple két vizsgálat előtt áll, hogy megszegte-e a versenyszabályokat, az egyik az alkalmazásbolt-politikájához kapcsolódik.

Rovatok