Index Vakbarát Hírportál

Hercegnők, figyelem: ritka varangyos békát tenyésztenek Angliában

2021. március 8., hétfő 20:19

Először szaporodott fogságban a világ egyik legritkább varangyos békája az angliai Manchester Múzeum szakembereinek köszönhetően. A súlyosan veszélyeztetett Atelopus varius a panamai és Costa Rica-i esőerdők mélyén él, és kizárólag gyorsfolyású patakok köveire, szikláira rakja le petéit − írja az MTI a Guardian napilapra hivatkozva.

A kutatók a panamai Santa Fe nemzeti parkjába ellátogatva tanulmányozták a ritka kétéltűt, hogy a környezeti hőmérsékletre, a vízszintre és az áramlás erősségére vonatkozó adatokat felhasználva reprodukálják annak természetes élőhelyét. A speciális világításnak köszönhetően a mesterséges környezetben egy olyan trópusi alga is virágzik, amellyel az ebihalak táplálkoznak.

A tenyészprogram az elmúlt három év kemény munkájának eredménye. A szakemberek 2018-ban hoztak el Panamából hat Atelopus variust. A kutatók azt tervezik, hogy ha az élénksárga és fekete színű varangy kipusztul a természetes élőhelyén, akkor fogságban világra jött ebihalakat fognak betelepíteni a vadonba.

Rovatok