Index Vakbarát Hírportál

Jövőre érkezhet a hordozható Apple VR-szemüveg

2021. március 9., kedd 08:03 | aznap frissítve

Szakértő nem publikus jelentése leplezte le a cupertinóiak fejlesztéseinek útvonaltervét.

Az Apple 2022 közepén készül bemutatni rég várt, kevertvalóság-headsetjét, ezt követi a kiterjesztettvalóság-szemüveg 2025-ben – derült ki a kiszivárgó Apple-információkra specializált MacRumors tudósításából.

A tervek a köztiszteletnek örvendő iparági elemző, Ming-csi Kuo egy befektető cég számára készített belső dokumentumából derültek ki.

Előrejelzésünk szerint az Apple MR/AR ütemterve három fázisból áll: sisaktípusú eszköz 2022-re, szemüveg 2025-re, kontaktlencse 2030–2040-re. A sisakalakú termék előreláthatóan virtuálisvalóság- és kiterjesztettvalóság-élményeket nyújtanak, míg a szemüveg- és a kontaktlencsetermékek főleg a kiterjesztett valóságra összpontosítanak

– írta Kuo.

A szakértő szerint az Apple kevertvalóság-headsetjének prototípusai jelenleg 200-300 grammot nyomnak, de ha az Apple sikeresen megoldja a technikai problémákat, a végső termék súlya 100 és 200 gramm között lehet, ami jóval könnyebb lenne a jelenleg kapható eszközöknél.

A sisak várhatóan mozgatható, azaz tárhelytől és táptól függetlenül, kábelmentesen használható lesz, de nem lesz mobiltelefonokhoz hasonlóan hordozható, bár a technikai fejlődés potenciálisan ezt is lehetővé teheti.

A Sony 8K felbontású Micro-OLED-kijelzőivel épített eszköz a szakértő szerint 1000 dolláros áron kerülhet piacra. A borsos árat bonyolult technikai megoldások indokolják. A sisakba állítólag több mint egy tucat kamerát építenek, amelyekkel nemcsak a kézmozdulatokat követi, de a külvilág képét is továbbítja a felhasználó felé, akinek a tekintetét is követi.

Kuo szerint a következő lépésben érkező Apple AR-szemüveghez egyelőre nem készült prototípus. A szakértő szerint a cég elkötelezett a kevert/kiterjesztett valóság technikai fejlesztése mellett – a legfőbb beszállítói ezen a területen várhatóan a Sony és a Pegatron lesznek.

(forrás: MacRumors)

Rovatok