Index Vakbarát Hírportál

Digitális másolat készül a Földről

2021. március 10., szerda 07:46

Az eddigieknél valósághűbb digitális modellt készítenének a Földről európai kutatók a zürichi ETHZ Egyetem közerműködésével.

A Nature Climate Change folyóiratban megjelent beszámolóból kiderül, hogy a most induló munka alapja a klímasemlegessé válás 2050-ig történő megvalósításáért indított európai uniós kampány. Ennek részét képezi a 2021 közepén induló tízéves Destination Earth-program, amelynek célja egy olyan valósághű modell létrehozása, amelyen térben és időben pontosan követhetőek a szélsőséges események és a klímaváltozás hatásai.

A modell folyamatosan frissülne az aktuális időjárási adatokkal, hogy minél pontosabban megjelenítse az időjárás alakulását, és előre jelezze a jövőbeli változását. A kutatók a konvencionális időjárási adatok mellett integrálni tervezik az emberi tevékenység releváns adatait, így az emberiség vizekre, élelmiszer- és energiagazdálkodásra és a Föld fizikai rendszerének folyamataira gyakorolt hatását.

A Föld digitális változata forgatókönyvek tesztelésére ad majd lehetőséget.

Ha két méter magas gátat akarsz építeni Hollandiában, a digitális ikertestvéren le tudom futtatni, hogy védeni fog-e a szélsőséges időjárás ellen 2050-ben

– fogalmazott Peter Bauer, a Destination Earth igazgatóhelyettese.

Épül a Mátrix

A munkába nemcsak az Európai Űrügynökséget és az európai meteorológiai műholdas rendszereket tömörítő EUMETSAT-ot vonják be, de olyan számítástechnikai mérnököket is, akik a programhoz szükséges, maiaknál erősebb szuperszámítógépet megvalósítják.

A jelenlegi legösszetettebb szimulációk legfeljebb egy kilométeres felbontásban képesek modellezni a légkört. A klímakutatás sokáig elélt a processzorok teljesítményének folyamatos növekedéséből a programok változtatása nélkül. A modellezés processzorteljesítmény-növekedéssel járó javulása egy évtizede stagnál, és a jelenlegi programok már csak a hagyományos CPU-k teljesítményének 5 százalékát tudják hasznosítani.

Az időjárási szimulációhoz ezért a specializált hardvert az algoritmusokkal együtt tervezik meg a program során, ennek eredménye jelen becslések szerint mintegy 20 ezer grafikai processzort tartalmazó, 20 MW energiát fogyasztó szuperszámítógép lesz. Utóbbi tulajdonsága miatt várhatóan olyan helyszínen valósítanák meg, ahol megoldható a rendszer szén-dioxid-semleges energiaellátása.

Rovatok