Brit tudósok kapcsolatot találtak a rendszeres húsfogyasztás és sokféle, nem daganatos betegség között egy nagy létszámú kutatás alapján – írja az MTI.
Az MTI által kiadott sajtóközlemény szerint eddig is jelentős bizonyítékokat találtak már arra nézve, hogy a vörös húsok és az olyan feldolgozott hústermékek, mint például a szalonna vagy a kolbász túlzott fogyasztása állítólag összefügghet a vastag- és végbélrák kockázatának bizonyos fokú növekedésével.
Ezt a kérdést most nagyjából 475 ezer brit felnőtt adatainak elemzése révén tisztázták most a tudósok. Az alanyok a huszonöt leggyakoribb, olyan nem rákos megbetegedését vizsgálták meg, amelyek kórházi kezelést is igényelnek. A kutatás elején a résztvevőknek ki kellett tölteniük egy kérdőívet, amelyben a táplálkozási szokásaikról – köztük a húsfogyasztásról – is nyilatkozniuk kellett. Ezután átlagosan nyolc éven át követték őket nyomon.
Érdekes összefüggést találtak a kutatók a húsfogyasztás és más termékek fogyasztása között is. Azok, akik rendszeresen, tehát heti háromszor vagy ennél is gyakrabban fogyasztottak húst, azok a kevés húst fogyasztókhoz képest
sokkal nagyobb valószínűséggel
fogyasztottak alkoholt, dohányoztak, viszont kevés gyümölcsöt és zöldséget, rostot és halat ettek, valamint sokkal inkább volt jellemző rájuk, hogy túlsúlyosak, elhízottak voltak.
A fenti tényezőktől is megtisztított adatok alapján azt is megállapították a tudósok, hogy a vörös hús, illetve a feldolgozott hústermékek túlzott fogyasztása iszkémiás szívbetegséghez, tüdőgyulladáshoz vezethet, a divertikulózis – a vastagbélben kialakuló kis kitüremkedések –, a bélpolip és a cukorbetegség kockázatnövekedésével függ össze. A húsfogyasztás napi hetvengrammos emelkedése például
az iszkémiás szívbetegség 15 százalékos, a diabétesz 30 százalékos kockázatfokozódását hozta magával
– állítják a tudósok.
A szárnyasok megnövekedett fogyasztása a tudósok szerint az eléggé elterjedt reflux, a gyomor- és bélgyulladás, a divertikulózis, az epehólyag és a diabétesz magasabb fokozott kockázatával függ össze. Szerintük minden újabb 30 gramm szárnyashús napi fogyasztása 17 százalékkal nagyobb reflux- és 14 százalékkal magasabb diabéteszkockázatot jelentett.
Ugyanakkor azt is megállapították a brit tudósok, hogy a legtöbb összefüggés csökkent a testtömeg figyelembevételével, magyarán az összefüggéseket részben a rendszeres húsfogyasztók nagyobb testtömege okozza.
Végül közleményükben azt is hangsúlyozták, hogy a feldolgozatlan vörös hús és szárnyas fogyasztása a vashiányos vérszegénység kisebb kockázatával függött össze, viszont a feldolgozott húskészítmények nagyobb bevitele nem volt kapcsolatos a vérszegénységgel.