Index Vakbarát Hírportál

Az ikrek korát éljük

2021. március 12., péntek 10:10

Az ikrek valószínűleg napjainkban többen vannak, mint bármikor történelmünk során, legalábbis az első, világszerte történt ikerszülésekről készült összehasonlító tanulmány szerint – írta meg a Guardian.

A kutatók több mint száz országból származó adatokat elemeztek, és lényeges emelkedést találtak az ikerszülésekben a nyolcvanas évek óta. Jelenleg a világban minden negyvenegyedik ember ikernek születik, ami évente 1,6 millió gyermeket jelent. A globális ikerszülések száma átlagosan egyharmadával nőtt az elmúlt negyven évben.

Azonban a trend, úgy tűnik, megtorpant, a világ talán elérte az „ikercsúcsot” – írják a szerzők. A legújabb adatok azt sugallják, hogy néhány országban stagnálás vagy akár csökkenés kezdődött. 

A trendek valóban feltűnőek – mondta Christiaan Monden. Az oxfordi egyetem szociológia- és demográfiaprofesszora szerint

az elmúlt negyven-ötven évben erős emelkedést láthattunk az ikerszülések számában a gazdagabb, fejlett országokban, ami ahhoz vezetett, hogy mind relatív, mind abszolút értelemben több iker él a világon, mint amennyit korábban bármikor láthattunk.

Rovatok