Index Vakbarát Hírportál

Ötven éve megy a netes csevegés

2021. március 15., hétfő 11:00

A mai fiataloknak már elképzelhetetlen a világ az internet nélkül, sőt a netes csevegések, a beszélgetések, azaz a csetelés is napi szintű cselekménnyé vált. Ráadásul ma már képeket, videókat is minden gond nélkül továbbíthatunk csetpartnerünknek. Azonban az információs szupersztár hódítása előtt, mondhatnánk, az internet hőskorában a csetelés egészen más funkciót látott el, mint amivé vált, ahol az emberek ismerkednek egymással, vitáznak, illetve érveket ütköztetnek egymásnak.

Az első csevegési rendszert az Egyesült Államok kormánya 1971. március 15-én használta.

Lényegében kényszerből alkalmazták, mert az akkori elnök, Richard Nixon bérköltség-befagyasztása tette szükségessé, az úgynevezett Delphi-projekt keretében használták először. A rendszer akkor az EMISARI nevet kapta, amelyet Murray Turoff matematikus-fizikus fejlesztett ki a Berkeley Egyetemről.

A fiatal hallgató fejlesztésének köszönhetően tíz regionális hivatal tudott egymással összekapcsolódni egyszerre online, ez akkoriban forradalmi dolognak számított, és igencsak megkönnyítette a közös munkát; egészen 1986-ig használták a rendszert. 

Az első online polgári cset Doug Brown és David R. Woolley nevéhez fűződik, amit 1973-ban indítottak el: a Talkomatic nevet kapta, és az Illinoisi Egyetem PLATO-rendszerében debütált. Itt már több csatornán lehetett kommunikálni, amelyeken legfeljebb öt embert tudott beszélgetni, ráadásul a szoba résztvevői számára az üzenetek karakterenként jelentek meg. A Talkomatic viszonylag sokáig, az 1980-as évek közepéig nagyon népszerű volt. 

Meg kell említeni az első nyilvánosan elérhető csetet, amely 1983-ban a Compuserve cég jóvoltából valósult meg, ezen keresztül lehetett először nyilvánosan e-mailt küldeni, fogadni, illetve üzenőfalakon és csetelőszobákban kommunikálni. 

1988 augusztusában a finn Jarkko Oikarinen az Oulu Egyetemen alkotta meg az Internet Relay Chatet (IRC). Célja az volt, hogy a rendszerhez csatlakozók online beszélhessenek bármiről. Találmánya gyorsan népszerűvé vált, különösen a Szovjetunió felbomlása idején, amikor a kommunista birodalom sajtóját blokkolták, ám ezen keresztül szivárogtak ki a hírek a végnapjait élő szuperhatalomból.

Rovatok