Index Vakbarát Hírportál

Kilencedik alkalommal landolt a Falcon 9

2021. március 15., hétfő 13:41

Vasárnap délben 60 Starlink műholddal a fedélzetén repült az űrbe a SpaceX Falcon9-ese, majd sikeresen landolt tengeri platformon.

A Falcon9 Floridából, a NASA Kennedy űrközpontjából indult, és első lépcsője kilenc perccel később landolt a SpaceX „Of Course I Still Love You” (Persze hogy még szeretlek) nevű drónhajóján. A veterán rakéta kilencedik alkalommal járta meg a világűrt.

A B1051-es tolórakéta 2019 márciusában kezdte pályafutását. A történelmi küldetésre mindössze 53 nap alatt készítették fel. A SpaceX másik igáslova, a B1049-es rakéta eddig nyolc utat tett meg, legutóbb március 4-én startolt el.

A SpaceX által kifejezetten újrafelhasználhatónak fejlesztett rakéták az eredeti tervek szerint 10 indítást bírnak komolyabb karbantartás nélkül, a megfelelő karbantartásokkal pedig akár száz fellövés az élettartamuk. A cég 24 hibátlan leszállást követően februárban veszített el egy rakétát.

Elon Musk űrcége 1440 eszközből álló Starlink műholdparkjának célja, hogy az egész világnak űrből szolgáltasson internetet – a legutóbbi küldetéssel már 1300 eszköznél tartanak, de több tízezer további műhold fellövésére kértek engedélyt.

(Forrás: CNN, Space.com)

Rovatok